Stiri si noutati

IBM colaboreaza cu universitatile pentru a avansa domeniul cercetarii

Prin intermediul unui set de programe si initiative finantate anual, compania si partenerii din cadrul universitar exploreaza conceptele de varf din domeniul tehnologiei informatiei, raspunzand unor provocari dintre cele mai complexe ale societatii, inclusiv stiintele naturii, educatie si mediu.

Fiind un promotor cu vechime al parteneriatelor academice, IBM a intarit semnificativ relatiile cu universitatile pentru anul academic 2002-2003, pentru a le permite o abordare mult mai globala. IBM a finantat 52 de Programe de Cercetare Universitara, ce reprezinta o valoare de piata de 28 milioane de dolari, inclusiv universitati si institutii de cercetare din Australia, Japonia si Korea. In plus, 60 de burse de doctorat in valoare de 1,8 milioane de dolari au fost acordate de IBM in 2002.

IBM a acordat aproape 6 milioane de dolari in Premii Universitare la 163 de cadre universitare din 75 de institutii. Ca un stimulent aditional pentru profesorii din colegii si universitati ce utilizeaza codul sursa deschisa Eclipse pentru predare sau cercetare, IBM a acordat in aceasta luna primul set de premii Eclipse Innovation Grants. Competitia Eclipse va continua in 2003, iar 20 de proiecte vor fi finantate cu pana la 30.000 de dolari fiecare.

IBM Scholars Program, inaugurat in acest an, a inclus peste 4.000 de membri uni-versitari si cercetatori din peste 2.000 de institutii in intreaga lume si a furnizat gratuit peste 15.000 de produse software si alte resurse pentru membrii sai, care au ajuns sa fie utilizate de un numar de XX studenti.

"De ani buni, ne straduim ca tehnologia sa treaca dincolo de locul de munca, gasind parteneri de valoare pentru aceste proiecte in universitatile din intreaga lume", a declarat Nicholas M. Donofrio, senior vicepresedinte pentru tehnologie si productie. "Se desfasoara o activitate incredibila, foarte importanta si vitala la institutiile de invatamant superior. Credem ca, activand ca partener in aceasta activitate, suntem de folos nu numai clientilor nostri, ci si societatii, in general."

In conformitate cu aceasta filozofie, activitatile universitare recente ale IBM se concentreaza pe sprijinirea tehnologiilor-cheie, cum ar fi retelele Grid si calculul autonom, stiintele naturii, precum si dezvoltarea si folosirea software-ului sursa deschisa pentru aplicatii academice. In centrul acestor eforturi sunt componentele hardware, software si expertiza tehnica, disponibile prin IBM.

De exemplu, in Marea Britanie, membri ai prestigioasei Universitati Oxford, impreuna cu cercetatori guvernamentali britanici, dezvolta o retea Grid sofisticata, ce va permite investigatii si diagnosticul din faze incipiente ale cancerului de san, furnizand medicilor mai multe informatii pentru a trata aceasta boala. Este posibil ca extinderea acestui proiect sa includa toate cele 92 de spitale ce se ocupa de cazurile de cancer din Marea Britanie si chiar sa le lege cu proiecte similare din Franta, Germania, Japonia si Statele Unite, pentru a crea o retea Grid internationala de mamografii digitale.

In plus, noul laborator al Institutului de Tehnologii din Rochester (New York) RIT pentru Genomica Evolutiva si Comparativa va colabora cu IBM Research Computational Biology Center, incepand cu folosirea produselor software ale IBM la aplicatiile RIT. Printre proiectele ce vor beneficia de aceste parteneriate sunt in-cluse: identificarea genelor responsabile pentru pierderea prematura a auzului, studii privind efectele toxinelor din mediu asupra diversitatii genetice, precum si explorarea posibilitatilor de recuperare a speciilor pe cale de disparitie.

Cu ajutorul IBM, Institutul Tehnologiei din Tokyo (TITech) creeaza o retea Grid de calcul, ce va lega aproape 10.000 de PC-uri, prin conexiuni de superviteza. Intentia este de a transforma reteaua Grid intr-o retea academica, avand la baza servere IBM UNIX, localizate la Centrul de Calcul si Stiinte Globale de Informatica (Global Scientific Information and Computing Center – GSIC) al TITech. Proiectul va fi centrat pe verificarea datelor legate de functionarea anumitor gene, identificarea mecanismelor bolilor, precum si cercetarea metodelor de tratament bazate pe rezultatele cercetarilor genomului.

Pe langa acestea, alte proiecte ale IBM Shared University Research (SUR) includ:

Universitatea din Queensland (Australia) si Institutul universitar pentru Biostiinte Moleculare (IMB) realizeaza cercetari in bioinformatica, pentru a folosi tehnologia in gasirea de tratamente si mai eficiente;

Universitatea din statul North Carolina lucreaza la studii avansate pentru "e-education", cercetand impactul calculului mobil asupra procesului de invatare;

Universitatea din Edinburg (Scotia) investigheaza noi modalitati de integrare si cautare a datelor, pentru "e-science" multidisciplinare;

Purdue si Universitatea din Indiana si-au conectat supercomputerele IBM intr-o retea Grid de calcul prin intermediul retelelor optice de mare viteza ale universitatilor, creand posibilitatea de a opera un trilion de operatii pe secunda. Reteaua Grid de supercomputere va permite cercetatorilor sa simuleze "medii sintetice", aplicatii care pot prevedea, de exemplu, modul in care reactioneaza milioane de oameni in caz de dezastre naturale.

IBM este cea mai mare companie de tehnologia informatiei din lume, cu peste 80 de ani de suprematie in ajutorul acordat afacerilor si universitatilor. Pentru mai multe informatii legate de implicarea IBM in programele universitare, vizitati: http://www.ibm.com/university.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *