Lupta acerba dintre companiile producatoare de tigarete de pe piata este alimentata la foc continuu de Ministerul Agriculturii (MAAP), care a propus un set de initiative legislative menite sa schimbe "regulile jocului" pe piata tutunului. Ca intotdeauna, cineva va avea de castigat, iar in acest caz este vorba de SNTR – companie aflata in proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae – la care statul detine inca 47% din actiuni.
Un proiect de ordonanta al MAAP, care va intra in vigoare din toamna, va obliga toti producatorii de tigarete de pe piata sa utilizeze jumatate din materia prima din productia romaneasca. Cei care nu vor respecta noile reglementari vor fi obligati sa cotizeze la un nou Fond de Garantare a Tutunului (FGT), ce va fi gestionat de ministerul condus de Ilie Sarbu. "Contributia la acest fond va fi stabilita in functie de cota de piata a fiecarei companii", ne-a declarat Nicolae Istudor, director in cadrul MAAP.
Fondurile speciale – contestate de organismele europene
Infiintarea unui nou fond special este o incalcare a acordurilor cu institutiile financiare internationale, care au cerut Romaniei diminuarea acestora. Acest fapt nu constituie un impediment pentru MAAP. Cu nonsalanta, dl Istudor justifica infiintarea FGT prin aceea ca "reprezentatul UE a sugerat sa sprijinim cultivatorii de tutun cu alte mijloace decat reducerea accizelor". Altfel spus, chiar UE cere noi fonduri speciale.
Productia indigena – putina si proasta
Daca dorinta MAAP de a sprijini culturile autohtone de tutun este de inteles, intentia de a obliga producatorii de tigari sa cumpere jumatate din materia prima din Romania este o aberatie, in conditiile in care calitatea tutunului cultivat lasa de dorit. Specialistii afirma ca tutunul romanesc este mai aspru si nu are aromele celui cultivat in Turcia sau Italia. "Noi avem standarde internationale pentru fiecare produs. Cum am putea fabrica tigari Camel cu tutun din Baragan?", intreaba, retoric, directorul de comunicare al JTI, Gilda Lazar.
Oficialii MAAP nu sunt interesati insa de standarde. "Chiar UE recunoaste ca tutunul produs la noi este calitativ. Oricum, calitatea este data de soiul de samanta utilizat si de tehnologia folosita", a spus Istudor.
Din datele oficiale, reiese ca in 2001 s-a inregistrat o productie de aproape 10.000 tone de tutun, achizitionata in totalitate de SNTR.
"Daca trebuie sa folosim tutun romanesc in proportie de 50% dintr-un total de 38.000 de tone pe an, de unde facem rost de circa 18.000 tone de tutun, cand productia romaneasca este de maximum 8.000 tone?", se intreaba fabricantii de tigarete. Aceeasi intrebare ne-o punem si noi.
Noua ordonanta, in ajutorul SNTR
Companiile multinationale vad in initiativa MAAP o noua incercare de eliminare a concurentei SNTR, beneficiara a numeroase ajutoare de stat. De altfel, chiar cel care sustine cauza noii ordonante, Nicolae Istudor, se afla in mijlocul unui conflict de interese, intrucat, desi este director in MAAP, este si membru in CA al SNTR. El este acuzat ca ia decizii in functie de interesele societatii mai sus mentionate, pe care, de altfel, a condus-o mai multi ani. Istudor nu-si ascunde sentimentele pentru multinationale: "Din cauza lor, cota de piata a SNTR a scazut continuu si mai dam si oameni afara", spune el.
Plecat in delegatie
Ca SNTR este singura beneficiara a ordonantei, este limpede, intrucat firma lui Ioan Niculae detine toate fabricile de fermentatie a tutunului din tara. Toata productia de tutun ajunge, asadar, in fabricile sale. Contactat telefonic de catre reporterii ziarului, dl Ioan Niculae a evitat sa raspunda intrebarilor noastre, fiind permanent "plecat in delegatie".
Have something to add? Share it in the comments.