Stiri si noutati

Impozitarea salariilor cu 80% va duce la cresterea evaziunii

Propunerea de crestere a cotei marginale de impozitare a veniturilor mari, respectiv cu 80%, pusa pe tapet de catre presedintele Ion Iliescu in ultima perioada, este anacronica si va avea un efect invers celui dorit, respectiv colectarea la buget a unor sume semnificativ mai mici. Astfel, in afara de faptul ca in toate statele europene se merge pe ideea reducerii cotelor marginale si nu pe majorarea lor (pentru a creste numarul contribuabililor impozitati), punerea in practica a acestei idei va duce in mod sigur la cresterea evaziunii fiscale.

Impozitare de 800 %

Aceasta deoarece un patron care vrea sa-si pastreze un angajat valoros cu care s-a inteles la un salariu de 10.000 de dolari net, de exemplu, va prefera sa-l plateasca la negru, dandu-i acestuia 330 de milioane "in mana" decat sa plateasca in total 2,6 miliarde de lei , din care statului sa-i revina partea leului, prin impozitarea atat a angajatorului, cat si a salariatului, cu 80%. Numai ca procentul de 80% este mult mai ridicat, dat fiind ca se aplica unei sume deja taxate de cinci ori (CAS, somaj, sanatate, CM, cas) . Astfel, pentru a ajunge la un net de 330 milioane de lei, se va porni de la 2,6 miliarde lei, suma zeciuita prin aplicarea unui impozit la impozit. Daca s-ar aplica acest sistem, statul ar castiga, nici mai mult, nici mai putin, decat 2,34 miliarde de lei, dupa impozitarea cu 800%. In acest context se pune intrebarea cati dintre patronii de cluburi isi vor mai plati fotbalistii la adevarata lor valoare?

Supraimpozitare

Actuala grila de impozitare, de 40%( pentru ceea ce depaseste 139,2 milioane de lei) , aduce in vistieria statului pentru un venit net de 10.000 de dolari (echivalentul in lei a 330 milioane de lei), "numai" 660 milioane de lei. Asta inseamna ca, pentru a plati un salariu net de 330 de milioane de lei, angajatul trebuie sa scoata din buzunare 893.235.000 de milioane. Prin impozitarea de doua ori a acestei sume, fiscul isi trage partea…leului , cu viclenie. Astfel, impozitarea sumelor ramase dupa calcularea contributiilor pe care angajatorul trebuie sa le onoreze ( 24,5% CAS, 3,5% somaj , 7% sanatate, 0,5% cas, 0,25% Cm), respectiv a brutului de la care se porneste acum, calcularea venitului net al angajatului (alte taxari de 9% CAS, 1% fond de somaj, 6,5% sanatate) este o alta tactica menita a goli si mai mult buzunarele patronilor si pana la urma si a salariatilor , care ar fi putut sa obtina mai multi bani net la salariu.

Daca pentru sectorul privat acordarea salariilor mari se discuta in termeni de eficienta, iar decizia de a da sau nu remuneratii consistente tine de productivitate, nu astfel stau lucrurile in regiile autonome, unde sefii au salarii de zeci de milioane de lei pe luna, fara a se tine cont de faptul unitatile respective sunt ingropate in datorii. (N.C)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *