Stiri si noutati

Impozite in avans pentru micii mesteri si pentru intelectuali

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente desfasurate in mod individual pot opta, pana la sfarsitul acestei luni, pentru determinarea veniturilor in sistem real, fiind nevoiti sa organizeze evidente contabile, informeaza Ministerul Finantelor (MFP). Printre activitatile independente se numara fieraria, lacatuseria, legarea de carti, inchirierea de camere in scop turistic, serviciile executate de instructorii auto si de meditatori. Pentru acest sistem pot opta si persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, precum si din activitati agricole, precum valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere si solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, precizeaza MFP. Taximetristii nu au posibilitatea de a opta pentru determinarea venitului in sistem real.

Venitul net va fi determinat pe baza de norme de venit, stabilite de directiile judetene ale MFP, pana cel tarziu pe 31 decembrie a anului fiscal precedent celui pentru care sunt definite. Administratiile financiare trebuie apoi sa comunice contribuabililor sumele care trebuie platite anticipat in contul impozitului anual.

Acesti contribuabili pot insa solicita ca venitul lor sa fie determinat in sistem real, adica pe baza diferentei dintre veniturile si cheltuielile aferente desfasurarii activitatii. Pentru aceasta, persoanele respective trebuie sa tina evidente contabile in partida simpla.

Optiunea trebuie mentinuta pentru o perioada de un an, cu exceptia contribuabililor care au activitati agricole, care trebuie sa pastreze acest sistem pentru o perioada de trei ani. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *