"In primele trei luni din 2005, Bursa a realizat cifra de afaceri inregistrata pe tot parcursul anului trecut", a declarat, ieri, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, intr-un seminar organizat de FinMedia. Acesta a enumerat si elementele care au sustinut "dinamica" Bursei: perspectiva integrarii in UE, cresterea economica sustinuta, imbunatatirea ratingurilor de tara, liberalizarea contului de capital – al carei efect imediat a fost cresterea resurselor financiare de pe piata -, continuarea procesului de dezinflatie, si, nu in ultimul rand, faptul ca legea care reglementeaza piata de capital este "pusa mult prea mult de acord cu directivele europene".
Presedintele BVB a uitat insa sa aminteasca de "corectia" cotatiilor care a avut loc dupa luna martie, respectiv scaderea accentuata. Acest fapt are mai multe explicatii. De obicei, la inceputul unei noi guvernari, investitorii au mai multa incredere in potentialul economic al unei tari, iar in Romania acest fapt a fost "ajutat" de anuntata reforma fiscala a Guvernului Tariceanu. Reforma la care actualii guvernanti au avut grija sa anunte in campania electorala doar masuri roz-portocalii, fara "revers".
Pe de alta parte, increderea investitorilor de pe BVB a fost intarita si de faptul ca noii guvernanti sunt liberali-democrati. Inzecirea impozitului aplicat castigurilor din tranzactiile cu actiuni a spulberat, insa, rapid, iluziile investitorilor. In plus, Ministerul Finantelor nu a facut la timp precizarile referitoare la aplicarea acestui impozit, fapt ce a determinat scaderea actiunilor pana la 15% in ziua respectiva. "Balbele" Finantelor au continuat, bulversand si mai mult investitorii. Aplicarea impozitului era prevazuta pentru 1 mai, data care apoi a fost amanata pentru 1 aprilie, iar apoi pentru 1 iunie.
Guvernantii nu s-au grabit nici sa clarifice aspectele referitoare la modul in care se aplica acest impozit. Abia saptamana trecuta senatorii au decis ca impozitul de 10% va fi aplicat diferentei dintre castigurile si pierderile unui investitor. Pana in prezent nu se luau in consideratie si eventualele pierderi ale unui investitor, ci numai castigurile.
Firmele, invitate pe bursa londoneza
Sectorul AIM al Bursei din Londra este interesat de atragerea unor companii romanesti. AIM este un segment al Bursei din Londra dedicat companiilor mai mici. De la inaugurarea din 1995, pe AIM au fost listate peste 1.600 de companii, din acestea 134 fiind internationale. Numarul companiilor din Europa Centrala si de Est listate pe AIM este de numai 9, potrivit oficialilor Bursei din Londra. Companiile din strainatate au atras resurse financiare de 1,2 miliarde lire sterline. O companie nu are nevoie de un istoric al tranzactiilor sau de un nivel minim de actiuni detinute public pentru a fi listata pe AIM. Potrivit oficialilor bursei londoneze, avantajele listarii pe AIM sunt accesul la capitalul investitorilor institutionalizati, posibilitatea majorarii capitalului, maximizarea profitului si, nu in ultimul rand, recunoastere internationala pentru companie. (C.S.)
Have something to add? Share it in the comments.