Hotelierii autohtoni nu au renuntat, nici in acest an, la o practica mostenita de pe vremea turismului centralizat: aceea de a impune clientilor achizitionarea bonurilor valorice. Care devin mult mai scumpe in plin sezon estival, atunci cand, de fapt, toate serviciile turistice se majoreaza, chiar si cu 100%.
Astfel ca, mai ales in varf de sezon, turistii care aleg litoralul autohton se pot trezi ca sunt obligati sa mai scoata din buzunare sume frumusele pentru a cumpara bonuri de masa, cu care insa pot sa onoreze insa cel mult cina. Nu se poate vorbi, in majoritatea cazurilor, de bauturi racoritoare sau cafea.
Bonurile, mai scumpe cu 80% in varf de sezon
Mult mai profitabila se dovedeste insa aceasta practica pentru administratorii hotelurilor, carora le asigura incasari substantiale, la adaosuri comerciale de varf de sezon. Daca ar fi sa ne luam dupa ofertele agentiilor de turism, valoarea bonurilor valorice este intr-o legatura directa cu numarul de stele afisate la receptia hotelului.
Pensiune completa -800.000 lei pe zi
In statiunea Mamaia de exemplu, la hotelurile de patru stele, un bon valoric poate sa ajunga intr-o zi si la 800.000 de lei, suma ce poate fi cheltuita numai in unitatile agreate de emitent. La trei stele, hotelierii impun bonuri valorice cu valori cuprinse intre 250.000 si 500.000 de lei pentru fiecare zi. Un client care vrea sa petreaca sase nopti in plin sezon estival la un hotel de trei stele este obligat sa achite, peste valoarea cazarii, inca 2,5 milioane de lei numai pentru bonurile valorice. Valoarea acestora este mai mare cu 70-80% in varf de sezon fata de cele din perioada de extrasezon. In Eforie Nord, la hotelurile de doua stele, bonurile valorice ajung si la 400.000 de lei pe zi.
Intre necesitate si impolitete
Patronatele din domeniu au pareri diferite despre aceasta metoda de a face turism. Astfel, Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), considera normala impunerea bonurilor de masa celor care vor sa-si petreaca vacanta la un hotel. "Turismul inseamna pachete de servicii, iar masa este si ea o componenta a turismului si trebuie asigurata si ea, alaturi de cazare. Pentru unii este bun acest sistem, pentru altii poate nu…", spune Vasilescu.
In schimb, Cornel Gaina, membru al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), catalogheaza impunerea achizitionarii bonurilor de masa ca fiind un gest de impolitete fata de turisti. Aceasta deoarece, de cele mai multe ori, clientul este nevoit sa mai scoata bani buni din buzunar pentru a lua o masa completa, pe… baza acestui bon valoric. Gaina spune ca sistemul adevarat al bonurilor valorice se practica in statiunile de schi din Europa, dar acolo turistii cunosc de la inceput meniul si faptul ca un bon ofera certitudinea unei mese complete.
Have something to add? Share it in the comments.