In primele sase luni ale acestui an, consumatorii casnici au sustras energie electrica in valoare de peste 50 miliarde de lei, contravaloarea a 18.588.908 kWh, se arata intr-un raport emis, ieri, de societatea Electrica SA. Aceasta cantitate reprezinta 81% din totalul furturilor de curent electric inregistrate in perioada mentionata, diferenta fiind pusa pe seama agentilor economici.
Pana in prezent, Sucursala Bucuresti a societatii Electrica SA a desfasurat peste 300.000 de controale complexe pentru depistarea si recuperarea pierderilor de energie electrica, in urma carora s-au inaintat catre organele de cercetare penala circa 500 de dosare. Aceste actiuni de control au vizat atat marii consumatori de energie (firmele), cat si pe cei casnici. In primul semestru al anului in curs, filiala Muntenia Sud a constatat peste 1.200 de sustrageri de curent electric de catre consumatorii casnici, in urma a peste 23.000 de controale. Energia electrica recuperata a fost, in acest caz, de circa 5.900 MWh, in valoare de circa 15,3 miliarde de lei.
In urma actiunilor de depistare a furturilor de energie electrica s-au inaintat 214 sesizari la Politie in primul trimestru al anului si 330 in trimestrul al II-lea.
De asemenea, in Capitala au fost organizate peste 8.000 de controale la consumatorii casnici de energie electrica, in urma carora au fost depistate 500 de furturi. La acestea se adauga alte 20 de sustrageri de curent electric, din partea unor agenti economici. Rezultatele au dus la recuperarea a circa 6,4 miliarde de lei, ceea ce inseamna 2.380 MWh.
Inchisoare pentru furtul de energie
Sustragerea de energie electrica este considerata furt si intra sub incidenta Codului Penal, iar utilizarea instalatiilor clandestine pentru racordarea la retea sau pentru a evita echipamentele de masurare este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani, se stipuleaza in noua Lege a energiei, ce a fost promulgata joi de presedintele Ion Iliescu.
De asemenea, deteriorarea, modificarea ilegala sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei se vor pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani. Totodata, vor fi pedepsite si tentativele pentru realizarea actiunilor mentionate.
Daca infractiunile sunt infaptuite de salarianti ai societatilor care au primit licente de functionare din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), limitele in care se va incadra pedeapsa vor fi majorate cu un an.
Legea 318/2003 prevede, la capitolul contraventii, ca amenda maxima pe care o poate primi o persoana juridica este de 500 milioane de lei. Contraventia se va aplica, printre altele, pentru incalcarea reglementarilor tehnice stabilite de ANRE, influentarea formarii libere a preturilor si pentru obstructionarea ANRE in indeplinirea atributiilor.
Pentru aceleasi incalcari ale legii, persoanele fizice vor achita o amenda de pana la cinci milioane lei.
Refuzul consumatorilor de a permite accesul institutiilor abilitate la instalatiile de masurare, transmiterea de date confidentiale privind operatiunile comerciale si, printre altele, practicarea unor preturi pentru activitatile reglementate fara aprobarea ANRE sunt amendate cu sume cuprinse intre 1-2 milioane de lei, in cazul persoanelor fizice, si intre 100-200 milioane lei in cazul persoanelor juridice. Consumul de energie electrica fara incheierea contractului de furnizare este interzis. Furnizorul de energie electrica este indreptatit sa rezilieze contractul in caz de consum fraudulos si de neplata repetata a facturilor de energie. Consumatorii fraudulosi vor fi deconectati de la reteaua electrica, fiind obligati totodata sa achite contravaloarea energiei electrice consumate si a costurilor aferente deconectarii, evaluate conform normelor tehnice in vigoare.
Pentru protejarea retelelor electrice de distributie se interzice persoanelor fizice si juridice sa efectueze constructii de orice fel in zona de siguranta a retelelor de distributie, fara avizele legale. Preturile si tarifele reglementate in sectorul energiei electrice se vor stabili pe baza metodologiilor aprobate de catre ANRE. Autoritatea va lua in calcul, la stabilirea tarifelor, cheltuielile de transport, distributie si furnizare a energie electrice, "precum si o cota rezonabila de profit".
Legea va intra in vigoare la data de 16 august 2003.
Have something to add? Share it in the comments.