Stiri si noutati

Indicele preturilor productiei industriale a crescut cu 6,4 la suta in mai, comparativ cu decembrie 2005

“”>Preturile produselor industriale s-au majorat in luna mai 2006 per total (piata interna si piata externa) cu 6,4 la suta fata de luna decembrie 2005, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Principala contributie la aceasta crestere a avut-o evolutia ascendenta a preturilor productiei industriale pe piata interna (5,66 puncte procentuale). Evolutia preturilor productiei industriale pe piata externa a contribuit cu 0,73 la suta la cresterea totala a preturilor productiei industriale.
Cea mai semnificativa accelerare a preturilor a fost inregistrata in cadrul grupei produselor energetice (plus 13,8 la suta in mai 2006 fata de decembrie 2005).
Din grupa industriala a produselor energetice, cea mai mare crestere a fost inregistrata in cadrul industriei de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (plus 28,3 la suta), urmata de sectorul extractiei hidrocarburilor si serviciilor anexe (plus 15,7 la suta).
Tot in aceasta grupa industriala au fost inregistrate cresteri la captarea, tratarea si distributia apei – plus 12,9 la suta.
La celelalte mari grupe industriale majorarile de preturi au fost sub nivelul inregistrat pe total industrie. Astfel, pentru produsele incluse in grupa bunurilor intermediare a fost inregistrata o crestere de 3,3 la suta, in cadrul grupei bunurilor de capital cresterea a fost de 2,2 la suta, pentru produsele aferente grupei bunurilor de folosinta indelungata s-a cifrat la 1,5 la suta, iar preturile bunurilor de uz curent s-au majorat cu 4,6 la suta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *