Industria alimentara din Romania poate intra in colaps daca Guvernul nu va aloca subventii in sectorul agroalimentar, iar in 2007 ne vom trezi ca am devenit din producatori, importatori de alimente de baza, a declarat ieri presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu. El a precizat ca unul dintre domeniile cu viitor incert este cel al industriei zaharului, mentionand ca FSIA propune zece masuri de redresare, printre care se numara subventionarea dobanzilor bancare pentru industria alimentara si eliminarea impozitului pentru profitul reinvestit. "Acuzam Guvernul ca nu si-a respectat propriul program de guvernare. Desi exista un memorandum privind masuri pentru reglementarea pietei zaharului in Romania, documentul fiind semnat de ministrii Ilie Sarbu si Hildegard Puwak, precum si de Eugen Dijmarescu, in fapt nu s-a aplicat nici o prevedere", a afirmat Frumosu. El a precizat ca, in prezent, din cele 33 fabrici de zahar existente in 2001, mai sunt "active" (teoretic, in functiune) doar 10. Astfel, daca in anul 1991 s-au produs 340.000 tone zahar din sfecla-de-zahar cultivata pe o suprafata de circa 200.000 hectare, in 2002 s-au mai produs doar 65.000 tone, iar pentru acoperirea necesarului de circa 500.000 tone pe an s-a recurs la importuri de zahar alb sau brut din Basarabia (fara taxe vamale), Ucraina si CEFTA. "Daca si in 2006 vom produce zahar ca in 2002, atunci cand vom adera la UE vom fi obligati sa ramanem cu o productie interna de numai 65.000 tone, iar restul sa-l importam, distrugand industria autohtona din domeniu", a avertizat Frumosu. In alta ordine de idei, el a anuntat ca FSIA protesteaza fata de decizia recenta a Brau Union de a inchide fabrica de bere de la Reghin, sindicatele nefiind informate la timp pentru a gasi solutii pentru cei 265 de angajati pusi pe liber. (A. D.)
Have something to add? Share it in the comments.