Stiri si noutati

Inflatia ramane inca mare in Romania

Inflatia în România ramâne înca mare în comparatie cu tarile din Uniunea Europeana, a apreciat marti reprezentantul rezident al FMI la Bucuresti, Emanuel van der Mensbrugghe.
Oficialul FMI a precizat ca a avut discutii foarte bune cu reprezentantii Bancii Nationale privind situatia macroeconomica si evolutiile financiar-monetare din România, dar a avertizat ca deficitul de cont curent ramâne ridicat din cauza cresterii puternice a creditului de consum si implicit a importurilor ceea ce a facut sa creasca acest deficit.
Fondul considera ca sunt necesare eforturi mai mari în directia dezinflatiei, continuarea unei politici restrictive de salarii si a unei politici fiscale strânse.
"Cred ca politica monetara a Bancii Centrale trebuie sa fie mai stricta", a spus Emanuel van der Mensbrugghe referindu-se la evolutia ratelor dobânzilor de pe piata bancara.
Reprezentantul FMI a spus ca în opinia fondului sunt necesare masuri de crestere a veniturilor la buget aratând ca acestea sunt la nivelul de 30-31 la suta din PIB în România fata de 35 la suta în alte tari europene.
"Suntem de acord cu nevoia de stabilitate privind Codul Fiscal pentru ca entitatile sa poata cunoaste care este nivelul impozitarii si astfel sa existe o politica de taxare stabila", a subliniat Emanuel van der Mensbrugghe.
Pentru 2006 BNR si-a propus o tinta de inflatie de 5 la suta plus minus unu, dar în cazul în care nu va avea o politica monetara stricta este posibil ca aceasta tinta sa ajunga la 6,5 la suta, a apreciat oficialul FMI.
Oficialul FMI considera ca politica BNR în ceea ce priveste inflatia trebuie sa se mentina foarte aproape de tinta de inflatie de 4,5 plus sau minus 1 dar apreciaza ca o inflatie de 4 la suta poate fi realizabila în 2007.
"Am preferat ca Guvernul sa distribuie mai bine cheltuielile pe parcursul anului pentru a nu mai exista presiuni bugetare la sfârsit de an. Recomandam o actiune fiscala mai prudenta, mai bine distribuita pe tot parcursul anului", a spus Emanuel van der Mensbrugghe

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *