Stiri si noutati

INSOMAR: Romanii nu vor lua credite in lei la nivelul actual al dobanzilor

Claudia Botezatu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu ia prea mult in serios intentia bancilor de pe piata interna de a transfera portofoliul de credite in valuta la bancile-mama din strainatate. "Sa vedem daca se va intampla asa", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, in cadrul unei conferinte FinMedia privind piata creditelor.

Afirmatia sa a fost facuta ca urmare a unei informari din partea mediului bancar potrivit careia deja au inceput sa vina oferte in vederea efectuarii unor astfel de transferuri. Pentru banci, aceasta este o solutie rezonabila de contracarare a normelor emise de BNR in vederea restrictionarii creditarii in valuta. Vasilescu sustine ca aceasta limitare a creditelor este o masura "absolut temporara" si care raspunde "nevoii" de a tempera consumul. In opinia consilierului BNR, "aceasta perioada priveste un orizont ce se va intinde pana se va produce un echilibru".

Vasilescu a explicat ca in ultimul an a crescut foarte mult creditul neguvernamental care s-a reflectat in majorarea deficitului comercial. In perioada iulie 2004-iulie 2005, creditele in lei au crescut cu 27%, cele in dolari au scazut cu 3,1%, iar cele in euro au inregistrat un salt spectaculos de 90%. Vasilescu nu recunoaste ca aceste limitari favorizeaza CEC si BNR, singurele banci care vor mai putea acorda credite in valuta. Insa admite ca nici nu le pica rau aceste masuri. "Se poate spune ca nu le dezavantajeaza", a spus consilierul guvernatorului.

Pe de alta parte, analistul financiar Ilie Serbanescu considera ca este descurajat creditul intr-un moment nefericit, exact cand productia scade. "Productia a luat-o in jos si Guvernul nu face nimic", a spus Serbanescu.

Cererea de credite ar putea fi afectata

Intr-un studiu INSOMAR publicat ieri se arata ca normele restrictive pe care BNR le-a introdus la creditarea in valuta ar putea afecta cererea de credite.

"Este totusi de asteptat ca aceasta sa fie compensata de o crestere a cererii pentru creditele in lei. Acest lucru este posibil in masura in care dobanzile la creditele in lei vor scadea pana la sfarsitul anului, ca urmare a aplicarii normelor prudentiale pentru imprumuturile in valuta si a intrarii pe un nou palier al inflatiei (5%, prognozat pentru 2006)", se precizeaza in studiu.

Un alt impact al masurilor BNR ar mai putea fi cresterea competitiei intre banci in ceea ce priveste nivelul dobanzilor. Potrivit INSOMAR, 41% din persoanele chestionate doresc sa ia credite in lei, in urmatorul an, fata de 16,7% care vor credite in valuta.

De asemenea, cei care isi vor deschide conturi curente in lei reprezinta 35,8%, fata de 10,2% care se vor orienta catre valuta. Persoanele interesate de depozitele in lei reprezinta 20,3% din respondenti, fata de 7,2% care vor depozite in valuta.

32% din rau-platnici nu pot fi gasiti

Tot mai multe persoane care au facut imprumuturi la banci sunt rau-platnice. O statistica realizata de Coface Intercredit Romania arata ca numarul cazurilor se ridica la 14.200, cu 25% mai mare fata de aprilie 2005. A crescut si valoarea creditelor neperformante, la 10 milioane de euro, cu 10% mai mult fata de luna aprilie. Majoritatea (85%) au imprumuturi mai mici de 5.000 euro, dar se afla in scadere fata de aprilie, cand procentul lor ajungea la 87. Insa se inregistreaza o crestere a volumului creditelor neperformante cu o valoare de peste 5.000 euro, de la 9% la 10%, precum si a celor de peste 10.000 euro de la 4% la 5%. Cea mai mare suma colectata este de 29.000 euro, iar cea mai mica – 80 euro. Restantele cele mai multe (56%) sunt la creditele pentru bunuri de folosinta indelungata, urmate de cele pentru nevoi personale (38%).

Proportia restantierilor care nu pot fi identificati se ridica la 32%. Aproximativ 54% din acestia au numere de telefon incorecte si 47% adrese incorecte.

Bancile de credit ipotecar isi vor incepe curand activitatea

Comisia de Buget, Finante si Banci a Senatului a inclus pe ordinea de zi a sedintei de ieri dezbaterea privind pachetul de legi privind creditul ipotecar, informeaza un comunicat al Comisiei. "Este vorba de un numar de cinci proiecte de lege: cel privind modificarea si completarea Legii nr.190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, Proiectul de lege privind completarea Legii nr. 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare, Proiectul de lege privind bancile de credit ipotecar, Proiectul de lege privind obligatiunile ipotecare si Proiectul de lege privind securitizarea creantelor", se arata in comunicat.

Adoptarea acestui pachet legislativ va permite infiintarea bancilor de credit ipotecar precum si refinantarea sistemului de creditare pentru locuinte prin intermediul emisiunilor de obligatiuni garantate cu ipotecile asupra locuintelor ce urmeaza sa fie construite. "In prezent, creditul ipotecar, cu un volum de 1,3 miliarde RON (la 31 iunie 2005), reprezinta doar cca 0,5% din PIB.

Necesarul de locuinte noi pentru Romania este de peste 1 milion, ceea ce ar presupune, daca socotim si reabilitarea si consolidarea locuintelor existente, o piata ipotecara, in anii care vin, de peste 20 miliarde de euro. Atragerea unor resurse de asemenea proportii nu este posibila fara adoptarea pachetului legislativ privind creditul ipotecar", se precizeaza in documentul citat. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *