Blocul National Sindical (BNS) sustine ca Institutul National de Statistica (INS) a redus artificial ponderea energiei termice, a gazelor naturale si a energiei electrice in cosul minim de consum. Potrivit unui studiu al BNS, ponderea gazelor naturale a scazut de la 276 puncte in 2004 la 272 in 2005, la energia termica reducerea a fost de la 278 puncte anul trecut la 274 in acest an iar la energia electrica, ponderea s-a micsorat de la 526 puncte la 504. "Mentionam ca aceste reduceri de ponderi cu care indicii pentru cele trei tipuri de produse sunt agreati la nivelul Indicelui Preturilor de Consum inseamna o reducere artificiala a influentei cresterii preturilor pentru aceste produse?, se arata in studiul BNS. Cu alte cuvinte, INS incearca sa arate ca influenta scumpirilor repetate la utilitati este tot mai mica asupra buzunarelor romanilor. In urma modificarilor in cosul de consum, a scazut si ponderea alimentelor de la 4.226 puncte la 4.168 si a serviciilor de posta si telefon de la 672 puncte la 646. "Avand in vedere ca majoritatea acestor produse sau servicii sunt considerate de stricta necesitate, singura parghie pe care populatia a avut-o la dispozitie a fost reducerea consumului la produsele alimentare precum si la cele nealimentare?, considera BNS.
Potrivit organizatiei sindicale, in luna iunie 2005, valoarea cosului pentru o familie medie era de 7.224.014 lei, fata de 6.503.871 lei in mai 2004, pentru o persoana valoarea fiind de 3.044.359 lei. Potrivit studiului BNS, pentru a fi acoperita valoarea cosului minim, salariul minim net ar trebui sa fie 4,6 milioane de lei. Raportul mai arata ca nivelul inflatiei fara interventii brutale din partea Bancii Nationale nu se va putea inscrie in tinta de 7,5% si va ajunge pana la sfarsitul anului la peste 10%.
BNS mai arata ca introducerea cotei unice a condus la cresterea veniturilor pentru 586.000 persoane (13% din salariati) care au salariu de peste 15 milioane de lei. Insa aceasta crestere a dus la majorarea consumului de produse din import, degradand deficitul de cont curent. ?Pentru cei 13% va plati insa restul de 87% care vor trebui sa suporte inghetari salariale si cresteri de preturi generate de cresterea TVA?, se precizeaza in studiu.
Have something to add? Share it in the comments.