Incepand cu aceasta luna, veniturile populatiei se vor impozita cu cota unica de 16%, diferite fiind deducerile personale care se acorda doar salariilor brute de pana la 30 de milioane de lei. Dispar si vestitele fise fiscale, dar din 2006, pentru cei ce in anul in curs au realizat venituri doar dintr-o singura sursa si nu si-au schimbat locul de munca.
Calendarul obligatiilor
Firmele trebuie sa depuna fisele fiscale ale angajatilor pentru veniturile din 2004, potrivit Codului Fiscal, pana in ultima zi lucratoare a lunii februarie.
Pentru salariatii care au realizat, in 2004, venituri din mai multe surse sau si-au schimbat locul de munca, Codul Fiscal prevede data de 31 mai a.c. ca termen de depunere a declaratiilor de venit global.
Persoanele fizice care obtin numai venituri sub forma de salarii, pentru activitati desfasurate din Romania, venituri din investitii, pensii, din activitati agricole, premii sau jocuri de noroc, din alte surse cu impunere finala nu sunt obligate sa depuna declaratie de venit.
In schimb, fisele fiscale vor trebui completate de angajatori cu informatii privind calculul impozitului pe veniturile din salarii, pe intreaga durata de efectuare a platii lefurilor. Platitorul de salarii va fi obligat sa pastreze aceste fise pe toata durata angajarii si sa transmita organului fiscal competent o copie a acestora, pentru fiecare an, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul fiscal expirat.
Plati anticipate
Cei cu profesii liberale (medici, avocati, notari, auditori financiari, consultantii fiscali, expertii contabili, contabilii autorizati, consultanti de plasamanet in valori mobiliare, arhitectii ) sunt obligati sa efectueze plati anticipate de 10% in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat. La finele anului, venitul net se va calcula similar, cu mentiunea ca deducerea cheltuielilor forfetare pentru operele de arta monumentala va fi limitata la 50%. La venitul net se va aplica cota de 16%, iar impozitul rezultat va fi regularizat cu cel platit pe parcursul anului.
Pentru deduceri se depun declaratii
Veniturile din drepturile de autor vor fi impozitate cu 16%. se va plati un impozit anticipat de 10% anticipat in timpul anului, deducere 40% la globalizare.
Va fi mentinuta deductibilitatea de cel mult 200 euro pe an pentru contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale. Suma va fi dedusa din baza salariala impozabila, in luna in care este efectuata plata.
Cei care vor sa beneficieze de aceste deduceri trebuie sa depuna declaratii de venit. (C.N.)
Have something to add? Share it in the comments.