Stiri si noutati

Investitorii straini detin 30 de procente din actiunile firmelor cotate la bursa de la Tokyo

O crestere a investitiilor straine a majorat la 30 de procente nivelul participatiilor detinute de investitorii straini in cele peste 100 de mari companii japoneze listate la Tokyo Stock Exchange, conform unui articol aparut duminica in cotidianul japonez "Nihon Keizai".
Potrivit unui studiu realizat de publicatia mentionata, participatia detinuta de investitorii straini in marile companii japoneze a crescut de la 20 de procente la sfarsitul lunii martie 2005 la cel putin 30 de procente la sfarsitul lunii septembrie 2005, ceea ce a condus la cresterea indicelui bursier Nikkei 225 cu aproximativ 27 de procente.
Numarul de companii japoneze, listate la bursa de la Tokyo, in care peste 30 la suta din actiuni sunt controlate de investitori straini a crescut de la 85 la sfarsitul lunii martie 2005 la 103, la sfarsitul lunii septembrie 2005. Mai mult numarul de mai companii japoneze in care peste 50 la suta din actiuni sunt controlate de investitori straini a ajuns la 11, printre aceste firme numarandu-se nume precum Canon Inc.
Numai in perioada iulie-septembrie 2005 investitori straini au investit 40,6 miliarde dolari in actiuni japoneze, adica aproximativ jumatate din suma inregistrata pe ansamblul anului trecut. Aproximativ doua treimi din acesti bani au venit din regiunea Americii de Nord, fiind un semn al optimismului investitorilor straini in evolutia celei de a doua economii din lume.
In perioada 1989-2003 actiunile japoneze au pierdut aproximativ 80 de procente din valoarea lor, pe fondul crizei din sectorul imobiliar, cresterii somajului si problemelor cu care s-au confruntat bancile japoneze, insa in prezent situatia economica a Japoniei s-a schimbat pe fondul ingrijorarilor privind evolutia inflatiei si a ratelor de schimb in SUA.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *