Stiri si noutati

Isarescu: Bancnota cea mai valoroasa a leului greu va fi echivalentul a 140 euro

Consuela Stegarescu

Bancnotele noului leu au trei tipuri de elemente de siguranta, numai primul tip fiind destinat publicului, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Cele care pot fi cunoscute de populatie vor putea fi observate cu usurinta pe noile cupiuri: ferestrele transparente, benzile iridiscente, elemente de suprapunere pe ambele fete ale cupiurilor, portiunile filigranate, firele de siguranta, imprimarile in relief, microperforatiile, imaginile latente, cernelurile care isi schimba culoarea. Elementele de siguranta situate pe urmatorul nivel sunt destinate persoanelor care lucreaza in sectorul bancar si comercial, in timp ce elementele de siguranta situate pe ultimul nivel sunt cunoscute numai de persoanele autorizate din BNR.

"Leul greu marcheaza intrarea intr-o perioada noua, cea cu sanatate economica, financiara si, in consecinta, sociala a Romaniei", a afirmat guvernatorul BNR.

Leul nou, similar cu cel actual

Bancnotele noi au imprimate portretele de pe actualele cupiuri, iar grafica si culorile sunt similare. Bancnota de 500 lei, echivalentul a 140 euro, care nu are un corespondent in actuala structura monetara, are portretul lui Mihai Eminescu. "Am avut in vedere pastrarea actualei structuri de cupiuri. Pentru a evita confuziile, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa foloseasca aceleasi portrete si aproximativ acelasi fond color", a spus Isarescu. Acesta a precizat ca decizia de introducere a unei bancnote cu valoarea de 1 leu a avut in vedere puterea de cumparare din Romania comparativ cu cea din tarile UE.

Cum arata bancnotele

Pe noua bancnota de 1 leu este tiparit portretul lui Nicolae Iorga, la fel ca in cazul actualei bancnote de 10.000 lei. Dimensiunea acesteia este identica cu cea a bancnotei de 5 euro. Cupiul de 5 lei (50.000 lei actuali) are portretul compozitorului George Enescu si are dimensiunea bancnotei de 10 euro. Aceste doua bancnote sunt tiparite plan, iar elementele de siguranta sunt filigranul, fereastra transparenta, banda iridescenta, elementul de suprapunere fata-verso si firul de siguranta.

Pe cupiul de 10 lei (100.000 lei vechi) este portretul lui Nicolae Grigorescu. Acesta are dimensiunea bancnotei de 20 euro. Aceasta bancnota are ca elemente de siguranta suplimentare o portiune aurie supraimprimata, respectiv o imagine latenta. Bancnotele noi de 50 lei (500.000 lei vechi) si 100 lei (1.000.000 lei vechi) vor avea portretele lui Aurel Vlaicu, respectiv Ion Luca Caragiale. Acestea vor avea dimensiunile bancnotelor de 50, respectiv 100 euro.

Elemente de siguranta suplimentare in cazul acestor cupiuri sunt microperforatiile si imprimarea cu cerneluri care isi schimba culoarea. In plus, bancnota de 100 lei are si un element auriu supraimprimat.

Cum arata cupiul de 500 lei

Pe cea mai mare bancnota, de 500 de lei, va fi tiparit portretul poetului Mihai Eminescu. Pe revers se gaseste imaginea unei editii a ziarului "Timpul", un tei si cladirea Bibliotecii Universitare din Iasi. Aceasta are aceleasi elemente de siguranta publice ca si cupiul de 100 lei, dar aceeasi dimensiune cu bancnota de 200 euro.

Reamintim ca bancnotele sunt tiparite pe polimeri, ceea ce inseamna ca durata de viata este mai mare si ca sunt mai greu de falsificat.

?Banul are valoare!?

Dimensiunile noilor monede sunt direct proportionale cu valoarea monedelor. In ceea ce priveste metalele utilizate pentru fabricarea acestora, BNR a renuntat la utilizarea aliajelor slabe – aluminiu. Guvernatorul a precizat, ieri, ca "banul are valoare".

Moneda de 1 ban este realizata din otel placat cu alama, va avea cant neted si culoare galbena. Moneda de 5 bani este din otel placat cu cupru, de culoare rosie, cea de 10 bani este tot din otel, placat cu nichel, de culoare alba.

Cea mai valoroasa moneda, deci si cea mai mare, de 50 bani, este din alama si are culoarea galben deschis. Dimensiunile noilor monede sunt apropiate de cele ale eurocentilor, dar nu sunt identice pentru a nu putea fi folosite la automatele instalate in tarile din UE, a precizat guvernatorul BNR.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *