Stiri si noutati

Isarescu: Cateva luni, dobanzile nu vor scadea

Consuela Stegarescu

"Nu vedem o reducere a dobanzilor inainte de cateva luni, pentru ca, asa cum am prognozat inca din vara anului trecut, este aceasta bucla de aproximativ sase luni, cam din septembrie pana prin februarie. Deci, trebuie mai intai sa ne convingem, sa se convinga si publicul ca bucla a luat sfarsit si ca o crestere a preturilor intra pe traiectoria unui trend de numai 9%, deci inflatia anului 2004", a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax. El a apreciat ca ratele dobanzilor ar putea scadea peste cateva luni, in conditiile in care majorarea deficitului de cont curent este o forma de presiune inflationista. Guvernatorul BNR nu a oferit estimari mai precise privind intervalul de timp la sfarsitul caruia dobanzile se vor micsora. "Nici noi nu suntem, inca, foarte edificati cat de puternica a fost aceasta presiune, mai ales ca o parte din ea, si trebuie sa spunem inca o data acest lucru, a fost temperata sau amanata de cresterea importurilor. Cu alte cuvinte, largirea deficitului de cont curent este tot o forma a presiunii inflationiste", a spus Isarescu.

Deficitul contului curent, peste 6%

Deficitul de cont curent va fi de circa 6% din PIB, dar exprimat in dolari el va fi mai mare, a mai spus oficialul BNR. "Din motive inclusiv statistice, cifrele arata diferit cand sunt raportate in euro si cand sunt raportate in dolari. Probabil, el este in jur de 6%, dar cifrele in dolari, cele pe care le-am urmarit noi si au fost urmarite si in cadrul acordului cu FMI, probabil ca vor depasi 6%". Deficitul de cont curent s-a cifrat la 2,5 miliarde euro la sfarsitul primelor 11 luni, adica circa 5% din PIB.

Conditii de creditare mai dure

In cazul in care Biroul Roman de Credit nu va incepe sa functioneze cat mai repede, BNR ar putea inaspri conditiile de creditare a consumului. "Biroul Roman de Credit va realiza raportari frecvente Bancii Nationale. In cazul in care acest birou nu va deveni operational mai repede, vom fi nevoiti sa luam masuri mai dure in ceea ce priveste acordarea creditelor de consum", a precizat Isarescu. Recent, oficialul unei banci comerciale a declarat ca biroul nu va functiona normal in acest an.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *