Stiri si noutati

Isarescu: Contul de capital s-ar putea liberaliza inainte de aprilie 2005

BNR isi intensifica eforturile pentru a se incadra in calendarul de liberalizare a contului de capital si, daca masurile adoptate vor avea efectul preconizat, va fi posibila o deschidere a pietei chiar inainte de aprilie 2005, a declarat, ieri, intr-un interviu acordat Agentiei Mediafax, guvernatorul Mugur Isarescu.

– Va fi aprilie 2005 data exacta de liberalizare a ultimelor instrumente din contul de capital?

– Aprilie reprezinta doar o data angajata prin regulamentul valutar publicat la inceputul acestui an si un termen negociat cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) numai pentru liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei. Dar nu suntem legati de termene rigide. BNR va face toate eforturile pentru a se incadra in calendarul de liberalizare a costurilor inca controlate din contul de capital si, daca va fi posibil, iar masurile actuale vor avea efectul dorit, am putea chiar sa asistam la devansarea unor termene.

Fara a lasa loc de speculatii, vreau sa precizez ca, oricum, pentru a intra in UE in 2007, trebuie sa respectam regulile jocului si sa liberalizam total si contul de capital. O economie de piata este functionala si concurentiala inclusiv daca poate face fata miscarii libere a capitalului.

– Ce masuri are in vedere BNR pentru a limita intrarile de capital speculativ?

– Exista mai multe modalitati de descurajare a fondurilor speculative. Desigur, cea mai importanta este diminuarea ecartului dintre ratele de dobanzi de pe piata interna si cea internationala, fiind insa dependenta de starea macroeconomica.

Alta metoda este cea care fundamenteaza decizia ce a fost adoptata si anuntata la inceputul saptamanii trecute, cand BNR a hotarat sa schimbe frecventa interventiei pe piata valutara si sa ofere posibilitatea unei flexibilitati mai mari a cursului de schimb.

E adevarat ca exista si optiuni de utilizare a unor controale temporare, de genul rezervelor minime obligatorii sau al unor restrictii in politica de creditare. Cred ca jucatorii pietei le cunosc si constientizeaza ce masuri ar putea adopta banca centrala daca, in unele momente, lucrurile n-ar merge bine.

– De ce tocmai acum o mutare de la un curs de schimb cu un accent mai puternic pe componenta administrata la o piata in care flotarea libera va fi dominanta?

– Au fost repetate discutii in Consiliul de Administratie al BNR pe aceasta tema si am ajuns la concluzia ca acum este momentul. Din mai multe motive.

Am avut in vedere ca nivelul rezervelor internationale se plaseaza la un plafon apropiat de maximul optim recomandat, respectiv 4-6 luni de importuri prospective. Pe de alta parte, investitiile straine directe acopera in acest moment peste doua treimi din deficitul de cont curent. Trebuie spus ca nu am luat in calcul si sumele mari care vor intra in curand din privatizarea unor utilitati.

In acelasi sens, a contat si faptul ca a actiona pentru temperarea presiunilor inflationiste prin parghiile de dobanda sau rezerve minime obligatorii presupune riscuri mai mari. De asemenea, teoria ne spune ca nu pot coexista un curs relativ fix, miscari libere ale capitalurilor si independenta politicilor monetare. La una din cele trei pozitii trebuie sa renunti pentru a nu intra in bucluc. Noi am renuntat la cvasifixitatea cursului, cu atat mai mult cu cat leul nu mai este doar o moneda comerciala, ci si una financiara.

– De ce ati renuntat, acum, la anuntarea marjei de apreciere reala a monedei nationale? Nu va afecta aceasta decizie credibilitatea bancii centrale?

– Am renuntat intrucat, in ciuda faptului ca, in mod repetat, s-a precizat ca acel interval de 2-4% reprezinta o marja orientativa si nu o tinta, piata nu a receptat corect mesajul nostru. In consecinta, dupa o prima parte a anului cu o apreciere reala semnificativa a leului, s-a inteles ca pana la sfarsitul lui 2004 va urma, in mod obligatoriu, o depreciere a monedei pentru a ne incadra in limitele anuntate.

Cu riscul de a pierde din credibilitate, am facut acest anunt fara sa mai asteptam sfarsitul anului, pentru a risipi expectatiile inflationiste si cele privind deprecierea leului care se formasera.

– Sa intelegem ca, desi veti avea ca unic obiectiv tintirea inflatiei, BNR se va mai uita in subsidiar si la cursul de schimb?

– Spuneti-mi un bancher central care nu se uita deloc la cursul de schimb!

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *