Stiri si noutati

Isarescu recunoaste ca economia e pe butuci si ca rata inflatiei a depasit prognozele

Guvernatorul Bancii Nationale (BNR), Mugur Isarescu, a criticat ieri "incapacitatea bancilor de a da credite", argumentand ca acestea prefera sa-si plaseze banii disponibili la BNR, in loc sa finanteze economia.

Sumele plasate de banci la BNR pentru a incasa dobanzi sunt in continua crestere, chiar daca randamentele oferite de Banca Centrala sunt in continua scadere, a atentionat Isarescu. La finele lunii aprilie, valoarea depozitelor plasate de banci la BNR echivala cu 7,7% din PIB, fata de 6% in 2004 si numai 3,4% in 2003.

?Trebuie sa scadeti dobanzile la credite?

De asemenea, guvernatorul le-a transmis bancherilor ca trebuie sa castige din volumul de bani rulati si nu din diferentele mari dintre dobanzile practicate la credite si cele la depozite. Potrivit guvernatorului, orientarea catre primul mod de a obtine profit in activitatea bancara apartine viitorului. "Bancile n-au ce face decat sa scada drastic dobanzile la credite. Bancile care se indreapta spre volum si nu mai mizeaza pe o marja mare vor castiga", a afirmat Isarescu. El considera ca dobanzile la depozite au scazut prea mult comparativ cu cele practicate de banci la credite

Populatia, la limita indatorarii

Bancile vor trebui sa-si indrepte produsele de creditare catre firme, deoarece dezvoltarea segmentul de retail este suprasaturat. "O buna parte din populatie a ajuns la limita la care se poate imprumuta. (…) Nu am vazut inca o orientare a bancilor catre domeniul ?productiv?", a spus guvernatorul BNR.

?Ne-am pacalit putin cu inflatia?

Estimarile BNR referitoare la rata inflatiei au fost infirmate de realitate, a recunoscut ieri guvernatorul Mugur Isarescu. Banca Centrala a estimat initial ca majorarile preturilor administrate vor genera o inflatie de circa 1%. Ieri, guvernatorul a afirmat ca scumpirile mentionate au generat o inflatie de 1,5%. Diferentele de calcul provin din ponderea acestor tarife in cosul de produse si servicii luate in calcul in estimarea indicelui preturilor de consum. La calcularea ratei inflatiei generate de scumpirea gazelor naturale, de exemplu, primul calcul facut de BNR a avut o eroare de 0,1-0,2% fata de ultimul rezultat obtinut. "Ne-am pacalit putin", a spus guvernatorul.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, inflatia pe luna aprilie a fost de 1,9%, cel mai mare nivel incepand din septembrie 2003. Pe tot anul in curs, inflatia generata de preturile administrate ar putea fi chiar de 4,5%, a spus Isarescu. Astfel, pentru atingerea tintei de 7% ar fi nevoie ca preturile libere din piata sa scada. "S-ar putea sa planga nu numai exportatorii, ci mai multa lume. Probabil ca agricultorii vor considera ca preturile nu sunt echitabile. (…) Nu vad ce alte preturi ar putea scadea decat cele pe import", a spus Isarescu.

Scaderea preturilor urmeaza sa reflecte aprecierea leului fata de euro. Multe dintre preturile practicate in prezent nu reflecta actualul nivel de curs, a explicat guvernatorul. Perioada de timp in care preturile se aliniaza la cursul de schimb este intre cinci si opt luni. Astfel, guvernatorul apreciaza ca in primele patru luni ale acestui an s-au consumat puseele inflationiste ale anului.

In acelasi timp, majorarile de tarife vor lasa mai putini bani in buzunarele romanilor, iar in consecinta acestia vor cheltui mai putin, "ajutand" astfel Banca Centrala in atingerea tintei de inflatie de 7%, crede guvernatorul.

BNR vrea reglementarea leasingului

BNR va propune Guvernului elaborarea unei legislatii care sa reglementeze societatile de creditare din afara sistemului bancar.

"Am analizat in ce masura cresterea importurilor este legata de cresterea creditului, categoric decelerata, si in ce masura este influentata de finantarile acordate de institutiile nebancare, cum ar fi leasingul si alte institutii de credit. Vom propune Guvernului reglementarea acestui segment", a anuntat Isarescu. Acesta apreciaza ca finantatorii din afara sistemului bancar au un impact major asupra importurilor.

Noi masuri de limitare a finantarilor bancare ar fi "inoportune", avand in vedere ca intermedierea bancara este mult mai mica decat cea din UE, a argumentat Isarescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *