Stiri si noutati

?Legea Blanculescu? care asociaza evaziunea fiscala cu crima il face celebru pe Bodu

Legea care ii trimite la inchisoare pe o perioada de pana la 18 ani pe cei dovediti ca au savarsit acte de evaziune fiscala sau doar au avut o tentativa in acest sens intra in vigoare pe 27 august a.c. Legea a fost initiata de fostul ministru al Controlului, Ionel Blanculescu si asumata de presedintele ANAF, Sebastian Bodu (foto). De la data amintita, infractiunile de genul obtinerii fara drept de rambursari de TVA sau alte restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani sau interzicerea unor drepturi. Asocierea in vederea savarsirii acestor fapte se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani. Ascunderea bunului sau a sursei impozabile sau taxabile ca si omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale sau a veniturilor realizate sau inregistrarea unora fictive, ca si realizarea dublei contabilitatI, se considera evaziune fiscala si se priveaza de libertate pentru 2 pana la 8 ani. Aceeasi "rasplata" se va aplica si celor care s-au sustras de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea sau declararea fictiva a sediului social.

Legea prevede majorarea limitei maxime a amenzii cu 2 ani daca prin aceste fapte s-au produs prejudicii mai mare de 100.000 euro, cu 3 ani pentru prejudicii de peste 500.000 euro. Inchisoarea de la 3 la 12 ani este pedeapsa pentru tiparirea sau punerea in circulatie a timbrelor fiscale sau a formularelor falsificate. Pentru nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, se prevede amenda sau privare de libertate pentru 1-3 ani. Impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente sa patrunda sedii, incinte orim pe terenuri pentru verificari se va taxa cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Cei care au refuzat, de 3 ori, sa prezinte documetele legale si bunurile din patrimoniu in scopul impiedicarii inspectiei sunt pasibili cu amenda sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Legiuitorul s-a dovedit mai ingaduitor cu invinuitii sau inculpatii care acopera integral prejudiciul cauzat, caz in care limitele pedepselor prevazute de lege se reduc la jumatate. Daca prejudiciul recuperat in aceste conditii este sub 100.000 euro, se aplica doar amenda, in timp ce pentru o "gaura" de pana la 50.000 euro, cei vinovati vor primi doar o sanctiune administrativa, care se va inregistra in cazierul judiciar.

Cei care au fost condamnati pentru evaziune fiscala nu mai pot fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanti legali ai societatii comerciale. (Carmen Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *