Leul greu a fost lansat pe piata vineri noaptea, la ora 00,00, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), la care au participat presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu, reprezentanti ai mediului financiar-bancar, oameni politici si de afaceri.
Cand ceasul a batut ora 00,00, presedintele Traian Basescu si-a scos cardul, a tastat pinul si a scos primii lei noi, in bancnote de 5, 10, 50 si chiar 100, multumind tuturor celor care au facut posibila denominarea si apreciind ca acest moment este "un semn de sanatate in economia romaneasca".
"Pentru fiecare roman, moneda nationala este un insemn, alaturi de drapel, imn si stema, toate patru definind brandul de tara. Este o intregire a ceea ce de 15 ani sufera o transformare continua catre mai bine", a spus presedintele in cadrul ceremoniei. ?eful statului si-a amintit de perioada cand dolarul era cotat la 3.500 de lei, ajungand de atunci "aproape ca un maidanez".
Traian Basescu a subliniat ca, prin efortul guvernelor care s-au succedat la conducerea tarii, dar si prin efortul Bancii Nationale a Romaniei, romanii au ajuns sa schimbe "un leu care aproape mai respira cu un leu greu, cu un leu despre care putem spune ca a redevenit un insemn national, un leu puternic la fel cum poate fi natiunea romana".
"Doresc leului sanatate si sa creasca atat de puternic incat sa se lupte corp la corp cu dolarul. Sa speram ca nu va manca euro", a spus seful statului.
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a scos si el banii grei din bancomat, punctand momentul iesirii pe piata noilor bancnote cu un catren: "Se-mplineste gandul meu / Tariceanu si Basescu / Vin astazi cu Isarescu / Sa v-aduca un nou leu – leul greu".
?eful Executivului de la Bucuresti a apreciat ca denominarea incheie tranzitia economica, dupa ce alegerile din 2004 au incheiat tranzitia politica. "A venit momentul sa redam leului valoarea pe care o merita", a spus premierul. El a dat asigurari ca "Guvernul va sprijini in continuare politica BNR de a tine leul cat mai tare".
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a apreciat ca denominarea "va reda monedei nationale valori normale, europene, demne de statutul de moneda convertibila". "Leul nou transmite un mesaj proeuropean din partea Romaniei. Economia romaneasca se desparte de o perioada inflationista si se inscrie pe o curba a eficientei", a aratat guvernatorul BNR.
Pentru ca leul greu face tranzitia spre viitoarea moneda unica europeana, pe care o va adopta si tara noastra dupa integrarea in UE, Mugur Isarescu a urat leului nou "nu viata lunga, ci viata sanatoasa".
Gazda evenimentului, presedintele BRD a spus ca momentul de vineri este unul istoric, care simbolizeaza succesul politicii monetare a BNR, fiind o etapa importanta in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana
Have something to add? Share it in the comments.