Stiri si noutati

Locuitorii din Ocnele Mari si Aninoasa, acoperiti de sare

Claudia Botezatu

Ploile si inundatiile din ultimele saptamani au inceput sa afecteze si minele, nu numai drumurile, casele si podurile. Astfel, s-au declansat alunecari de teren la Aninoasa si Ocnele Mari, care au pus in pericol locuitorii din aceste zone. Cele doua mine au inceput sa creeze probleme inca din 2001, insa autoritatile nu au luat nici o masura care sa previna surparea terenurilor. La Ocnele Mari, s-a acumulat saramura care s-a deversat in raul Olt, iar tavanul de sare din campul de sonde Teica s-a rupt si s-a surpat. Atat terenurile agricole, cat si gospodariile oamenilor din zona au fost afectate.

Numai anul trecut, in iunie, au fost distruse 159 de proprietati. In 2001, in urma ruperii tavanului de sare, au fost afectate 113 gospodarii, pagubele fiind evaluate la 60 miliarde de lei. Proprietarii au primit despagubiri in bani sau au fost stramutati in Ramnicu-Valcea. Insa, toate acestea nu au rezolvat in nici un fel, problemele avand in vedere ca ori de cate ori volumul precipitatiilor depaseste cotele normale, exista pericolul surparilor.

La Aninosa – microcariera Slanic Nord -, halda de steril si pamant de la exploatarea lignitului a inceput sa alunece inca din 1996, inaintand incetul cu incetul catre oras.

"Aici este o problema veche pe care autoritatile nu au rezolvat-o la momentul potrivit si care a degenerat si pe fondul caderilor de precipitatii", a declarat ministrul economiei, Codrut Seres. Acesta sustine ca, incepand de luni, vor fi demarate lucrari de reabilitare a celor doua zone. La Aninoasa, lucrarile se vor desfasura in doua etape. Intr-o prima faza, timp de 45 de zile, se va construi drumul de acces, se va amenaja platforma de santier si se va construi un canal care capteaza apele din Valea Tigancii. Operatiunile vor costa 2,4 miliarde de lei. Per total, incluzand si reconstructia ecologica de la Aninoasa, se vor cheltui 50 miliarde de lei. Pentru etapa a doua a lucrarilor, se va organizata o licitatie pe 23 iunie.

Pentru lucrarile din prima etapa a fost selectata compania Hidroconstructia SA Bucuresti, doar pentru ca aceasta are punct de lucru la 50 de kilometri de zona afectata. Sub pretextul ca fenomenele au o evolutie foarte rapida, pentru aceste prime lucrari, Ministerului Economiei a purtat negocieri cu o singura sursa.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *