Stiri si noutati

Lumina se scumpeste cu 5,2%, iar tariful social se desfiinteaza pentru jumatate din consumatori

Claudia Botezatu

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice (ANRE), Nicolae Opris (foto), a confirmat ca energia electrica se va scumpi de la 1 iulie, cu 5,2%, pentru toate categoriile de consumatori. La tariful de tip monom, fara abonament, pretul unui kilowatt/ora va ajunge la 3.649 lei. In ceea ce priveste categoria de tarifare monom, consumatorii vor plati un abonament de 1.336 lei pe zi si un pret de 2.699 lei/Kw/ora.

In urma unor modificari asupra sistemului de tarifare operate de ANRE, beneficiarii abonamentului de tip social se va reduce la jumatate. Pentru a fi incadrati in acest tip de tarif, consumatorii trebuie sa aiba un venit maxim pe membru de familie de 2.800.000 lei pe luna, atat cat este salariul minim pe economie.

Pensionarii vor plati pentru cei cu vile

In urma acestei masuri, din cei patru milioane de beneficiari ai abonamentului social, vor mai ramane maximum doua milioane, a spus Opris. Acesta sustine ca a fost introdusa limita de venit cu scopul ca de aceasta facilitate sa nu beneficieze decat persoanele cu venituri reduse. Insa multe dintre cele doua milioane de persoane care nu vor mai avea tarif social castiga cu doar cateva sute de mii peste salariul minim. Acesti consumatori saraci vor fi pusi in situatia de a nu-si putea plati lumina. Insa, pentru autoritati, acest lucru nu prea conteaza, ele fiind, de fapt, interesate sa elimine din aceasta categorie cateva sute de persoane care au case de vacanta sau vile nelocuite. "Exista cazuri in care un client cu venituri destul de mari are o casa de vacanta, iar pentru aceasta casa plateste un abonament social, deoarece nu inregistreaza consum", a exemplificat Opris. Cu alte cuvinte, pentru cateva sute de persoane cu vile sunt sacrificati doua milioane de romani saraci. Pentru a beneficia de tariful social, consumatorii vor fi obligati sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca venitul lor nu depaseste 2,8 milioane de lei, documentele urmand sa fie validate de primarie.

Transe mai mari la abonamentul social

ANRE a mai decis majorarea transelor de incadrare la abonamentul social. Astfel, prima transa va fi marita de la 45 la 65 kW/luna, iar transa a doua a fost stabilita intre 65 si 90 kW/luna, fata de limitele actuale de 45-75 kW/luna.

Beneficiarii abonamentului social vor plati, de la 1 iulie, 1.547 lei/KW/h, daca se incadreaza in prima transa de consum si 3.642 lei/Kw/ora, daca sunt in cea de-a doua transa de consum. Pentru un consum de peste 90 kW/luna, vor achita 7.070 lei/kW/ora.

La anul vor aparea ?consumatorii vulnerabili?

Presedintele ANRE a precizat ca acest sistem de tarifare va fi valabil doar pana la sfarsitul anului. Din 2006, va fi eliminat abonamentul social, insa va fi introdusa o noua categorie, cea de consumator vulnerabil.

Potrivit explicatiilor oferite de Nicolae Opris, persoanele defavorizate vor beneficia de ajutoare din partea statului. Presedintele ANRE a mai spus ca majorarea din iulie a tarifelor este cauzata de cresterea preturilor combustibililor, in special a carbunelui si a gazelor naturale.

Nu numai consumatorii se vor confrunta cu aceste scumpiri, ci si unitatile de distributie a energiei electrice. In cazul acestora, majorarile sunt cuprinse intre 8 si 18% pentru a acoperi pierderile tehnologice.

Compania Nuclearelectrica a primit o majorare de tarif reglementat, de 2,1%, in timp ce Hidroelectrica va furniza energie electrica in sistem reglementat cu circa 5% mai scumpa. Majorari de tarife au fost operate si in cazul producatorilor din sistemul Termoelectrica.

In ceea ce priveste scumpirile la energia termica, Opris explica ca ANRE nu va acorda de la 1 iunie majorari de tarife producatorilor din cogenerare, estimand ca o eventuala recalculare pentru acest sector ar putea avea loc in luna octombrie. El a admis insa ca pretul national de referinta va fi majorat cu 20%, pana la 1.000.075 lei gigacaloria. Cresterea pretului de referinta vine pe fondul reducerii subventiilor cu 33% in acest an.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *