Marea Britanie va contribui cu doua miliarde de euro la suma acordata de Uniunea Europeana (UE) Romaniei in urmatorii trei ani dupa data aderarii, in 2007, a declarat, ieri, Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, in cadrul unei intalniri cu Mircea Geoana, ministrul afacerilor de externe, si cu membrii Consiliului Economic si Social. "Anul viitor, Marea Britanie va contribui cu 140 milioane de euro la suma acordata de UE Romaniei. In 2006, contributia noastra se va ridica la 200 milioane de euro. Investim sume substantiale in Romania prin intermediul contributiei noastre la pachetul financiar oferit de UE. Marea Britanie contribuie cu 20% la bugetul UE", a afirmat Quayle.
Diplomatul britanic a reafirmat interesul Marii Britanii fata de succesul transformarii economice a Romaniei, in perspectiva aderarii. "Noi nu dorim ca Romania sa se impiedice dupa ce a trecut linia de sosire, dupa luni si ani de negocieri complicate, si sa se prabuseasca precum un atlet dupa un maraton. Dorim ca Romania sa taie panglica de la sfarsitul cursei si sa continue sa alerge. Dorim ca Romania sa fie mai pregatita decat la inceputul cursei si in mod special sa fie capabila sa concureze eficient cu alte economii ale UE in cursa productiei industriale, a exporturilor de talie mondiala si a inovarii", a explicat Quinton Quayle.
Credibilitatea, problema numarul 1
Ambasadorul a mai spus ca refacerea imaginii si credibilitatii tarii noastre in exterior este o sarcina esentiala pentru Guvern, "mai ales in cercurile UE, unde scepticismul in privinta Romaniei si-a facut loc". "Daca Guvernul Romaniei ia o atitudine ferma impotriva coruptiei, oamenii vor asculta. Daca da curs reformelor de piata care promoveaza transparenta, siguranta si corectitudinea in administratia publica, mai multi investitori straini vor veni aici", este de parere diplomatul britanic. Credibilitatea Romaniei va creste doar prin fapte, nu prin vorbe, a sustinut Quayle, precizand ca reforma economiei, instituirea unei administratii si a unui sistem judiciar eficient si impartial necesita luarea unor decizii dificile, dar toate acestea vor da rezultate importante pe termen lung.
Firmele mici si mijlocii trebuie sustinute
Sustinerea firmelor mici si a activitatilor antreprenoriale sunt esentiale, a mai spus ambasadorul Marii Britanii in Romania. Strategia Lisabona reprezinta pentru Romania convergenta economica, iar administrarea cu succes a unei economii se aseamana putin cu o "dieta", considera diplomatul. "Cel mai periculos moment este atunci cand te uiti la cantar si crezi ca ai pierdut suficient din greutate pentru a te putea relaxa un pic. Dupa cum stiu, traind si mancand in Romania, e nevoie de saptamani si luni intregi pentru a slabi si doar o zi sau doua de relaxare pentru a pune la loc. Asadar, Romania trebuie sa fie vigilenta. Romania se straduieste sa fie in forma, dar acum nu este momentul sa se relaxeze si sa petreaca niste zile si nopti cu mancare si bautura", a mai spus Quinton Quayle.
Avem multe de facut pentru a indeplini criteriile Agendei Lisabona
Aderarea Romaniei la UE in 2007 este o tinta-cheie, iar atingerea acesteia presupune "alegeri dificile, provocari adevarate", a spus Quinton Quayle, la lansarea raportului Grupului de Economie Aplicata privind indeplinirea Agendei Lisabona. Raportul subliniaza unde trebuie sa se afle Romania pentru a beneficia de actuala Europa largita, de 450 milioane de oameni. Astfel, releva documentul, tara noastra mai are multe de facut pentru a ajunge la stadiul de competitivitate urmarit prin Agenda Lisabona, in conditiile in care nici statele membre ale UE nu au atins acest nivel. Agenda Lisabona (introdusa in 2000) reprezinta un set de criterii ce ar trebui indeplinite pentru ca UE sa aiba, pana in 2010, cea mai competitiva si dinamica economie. Astfel, potrivit raportului, Romania mai are multe de facut in domeniile inovare si cercetare, liberalizare, mediu de afaceri, nivelul angajarii si coeziunii sociale si dezvoltare durabila. Scala de evaluare folosita a fost de la A (nivelul maxim) la E (nivelul minim) si a vizat plasarea Romaniei nu fata de tintele Agendei Lisabona, ci fata de performantele actuale ale UE largite. Astfel, Romania a fost evaluata cu D la capitolele inovare, cercetare si mediu de afaceri; cu D plus la liberalizare si cu C minus la capitolele dezvoltare durabila si nivelul angajarii si coeziunii sociale. Potrivit raportului, 40% din populatia angajata ar trebui sa-si schimbe domeniile de activitate, iar nivelul educatiei permanente ar trebui sa creasca, investitiile in acest domeniu fiind, de asemenea, scazute.
Have something to add? Share it in the comments.