Rapid, Steaua, Dinamo si FC National, cluburi din topul Diviziei A, si proaspat retrogradata in B, Sportul Studentesc, au folosit cel putin sase metode pentru a eluda fiscul, a declarat, ieri, la Guvern, Marian Pasulea, comisarul-sef al Garzii Financiare (GF). Potrivit acestuia, cele mai mari datorii le are FC Steaua – 88 miliarde de lei din impozitul pe salarii si 17 miliarde de lei aferente impozitului pe profit, urmat de UFC Rapid, cu 66 miliarde de lei. In topul datornicilor urmeaza clubul Dinamo, cu 55 de miliarde, Sportul Studentesc, cu 45 de miliarde si FC National, cu 20 miliarde de lei. "Nici un club nu a premeditat tentativa de eludare a fiscului, dovada diferitele forme de sustragere de la plata ce au fost folosite", considera Marian Pasulea.
Nici un club nu a fost verificat pentru TVA
Oficialul GF a spus ca "nici un club nu a fost verificat pentru neplata TVA" si ca "nu se pune problema considerarii jucatorului vandut la un club strain drept "pachet de trimis in vama"", dupa cum declarase anterior patronul UFC Rapid, George Copos. Comisarul a explicat ca Garda a verificat activitatea societatilor non-profit cluburi de la constituirea lor, pe legislatia in vigoare pana la 1 iulie 2002.
O metoda de eludare a fost crearea a doua societati non-profit. Pe una, echipa de fotbal angajator platea jucatorii cu salarii de maximum 3 milioane de lei, pentru care se plateau impozite. Societatea cesiona drepturile de reclama, sponsorizari si televizare unei alte societati non-profit, care platea jucatorii cu sume intre 10.000-200.000 dolari, fara sa plateasca impozit.
Jucatorul- microintreprindere
Alte societati, a declarat Pasulea, "si-au facut microintreprinderi pentru fiecare jucator, cu un evantai de activitati". Microintreprinderile repetau "smecheria" cu doua contracte: unul mic, cu salariu impozitat, si unul foarte mare, pe care salariul jucatorului nu era impozitat.
Bani trecuti prin off-shore
O alta metoda de eludare a legii, descoperita de GF, a fost utilizata de unele cluburi care si-au creat firme off-shore. Acestea imprumutau clubul cu o suma de bani ce nu era niciodata returnata, pentru ca era sub forma de fond de salarii. Imaginatia, o data pusa in functiune, ducea si la a patra "smecherie": plata unei indemnizatii de contract pe o anumita perioada, care nu era insa inregistrata la drepturi salariale, ci la debitori.
Asigurare "fantoma" de viata
Cea mai ingenioasa metoda de evaziune descoperita pana acum consta in parafarea unui contract de asigurare a jucatorilor. Dupa aceea, clubul angajator vira primele societatilor de asigurari "printre cele mari din domeniu", dupa cum a declarat Marian Pasulea. Contra unui comision, asiguratorul deschidea subconturi bancare jucatorilor asigurati, prin care le vira acestora banii primiti drept prime de asigurare. La producerea evenimentului asigurat, jucatorul descoperea ca, din cauza malversatiunii, polita sa era nula.
Have something to add? Share it in the comments.