Stiri si noutati

Masuri de amortizare a legislatiei fiscale cu normele europene

Din punct de vedere al impozitelor directe, Romania a armonizat Codul Fiscal cu doua dintre directivele europene, a declarat, miercuri, la Sinaia, in cadrul Seminarului National de Fiscalitate, directorul general al Directiei Generale Legislatie Impozite Directe din Ministerul Finantelor Publice, Cornelia Petreanu.
Prima dintre directive se refera la faptul ca, la momentul integrarii, vor avea loc schimburi de informatii cu celelalte state membre in ceea ce priveste veniturile din dobanzi. De asemenea, masura are in vedere cota de impozitare zero pentru depunerile in cadrul Uniunii.
O a doua masura de armonizare are in vedere modul de impozitare a tranzactiilor cu dobanzi si redevente intre companiile afiliate, prin stopaj la sursa.
Petreanu s-a mai referit la inca doua masuri de armonizare, respectiv impozitarea companiilor multinationale si a grupurilor de companii.
Directorul a trecut in revista cateva dintre principalele noutati pe care le cuprinde proiectul de modificare a Codului Fiscal.
In ceea ce priveste impozitarea imobilelor si terenurilor, nu se va impune decat castigul realizat prin transfer. Pentru calcularea acestuia se va lua in calcul pretul la zi al imobilului, in conformitate cu evaluarea Camerei Notarilor Publici. Referitor la impozitarea autovehiculelor, aceasta va tine cont de capacitatea lor cilindrica.
"A existat ideea unei corectii in functie de gradul de uzura al autovehiculelor, dar numeroase voci au atras atentia asupra faptului ca astfel ar putea fi incurajata folosirea indelungata a autovehiculelor vechi", a explicat Petreanu.
Directorul din cadrul MFP a atras atentia agentilor contribuabililor prezenti la seminar asupra aplicarii taxelor speciale de catre Consiliile locale. Acestea se pot aplica doar sub anumite conditii. Trebuie aplicate intregii colectivitati locale, trebuie anuntate si aprobate in cadrul consiliilor locale, trebuie anuntat scopul in care se aplica, precum si masura in care acest scop este atins, a explicat Petreanu.
"Consiliul local nu va mai putea majora taxele decat cu 50 la suta", a explicat ea, potrivit noii legislatii, iar pentru viitor exista propunerea ca aceasta limita sa fie de 20 la suta. De asemenea, se doreste limitarea domeniilor in care aceste taxe pot fi aplicate.
Cornelia Petreanu a facut aceste declaratii in ultima zi a acelei de-a opta editii a Seminarului National de Fiscalitate organizat de Grupul de Editura si Consultanta in Afaceri Rentrop&Straton.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *