Stiri si noutati

Masurile BNR de limitare a creditului in valuta au caracter prudential

Creditul pentru populatie este un motor al cresterii economice, dar, potrivit obligatiei de a asigura stabilitatea preturilor si stabilitate financiara pe piata bancara, pe piata de capital, pe piata asigurarilor etc, Banca Centrala ia masuri pentru o crestere economica sanatoasa, in timp ce agentii economici au in vedere cresterea cifrei de afaceri si a profitului, a aratat prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, miercuri, la Forumul Financiar Bancar Sud Est European.
Masurile BNR de limitare a creditului in valuta sunt de natura prudentiala si se refera la riscul ca populatia sa se indatoreze mai mult decat poate suporta, precum si la riscul ca imprumuturile sa fie facute in alta moneda decat cea in care au resurse bancile.
In ceea ce priveste nepredictibilitatea cu care se confrunta mediul de afaceri, BNR are rolul cel mi mic cu putinta, a explicat prim-viceguvernatorul, pentru ca nu s-au facut schimbari majore de politica monetara, ci doar au fost luate masuri de prudentialitate.
Referitor la relatia Bancii Centrale cu societatile financiar bancare, Georgescu a aratat ca aceasta se bazeaza pe proiectul de lege elaborat pentru reglementarea functionarii acestor societati, astfel incat si acestea sa intre sub incidenta regulilor de supraveghere BNR, ca si bancile.
Taxele vamale au crescut foarte rapid, a aratat Georgescu, avand impact asupra importurilor, ceea ce a dus la o dezechilibrare a balantei comerciale. In acest context, se iau masuri de prudentialitate prin limitarea creditului in valuta. Riscul, in aceasta situatie revine canalului banci-consumatori finali, a mai adaugat el.
"Perceptia ca nu se mai acorda credit in valuta este eronata, fiind suficient spatiu pentru expansiunea in continuare a creditului in valuta. Nu sunt foarte multe bancile care au depasit pragul de 300 la suta din fondurile proprii, in ceea ce priveste nivelul de creditare", a mai aratat Georgescu. Potrivit viceguvernatorului, problemele in vederea carora BNR ia masuri se refera la cei care au venituri in RON si se imprumuta in valuta.
De asemenea, exista banci care au depasit acest prag, a adaugat Georgescu, si au luat masura de crestere a capitalului social. Majoritatea bancilor, aproximativ 80 la suta, pot da credite in valuta.
Este necesar ca masurile guvernamentale sa se acorde cu restul masurilor, independent de pozitia Fondului Monetar International, a incheiat Georgescu.
Cresterea creditului de consum este rapida, iar mediul economic este nestabilizat, a atras atentia vicepresedintele Retail Banking, Raiffeisen Bank, Razvan Munteanu. De asemenea, este important gradul de indatorare, pentru ca riscul revine clientului, a mai aratat el. Pornind de la afirmatiile prim-viceguvernatorului, Munteanu a explicat ca, in cazul in care s-ar petrece o descrestere economica in ceea ce priveste creditul ipotecar, problema ar fi lipsa de lichiditate pe o piata secundara.
Nu functioneaza dialogul BNR cu autoritatea centrala, a atras atentia, in acelasi context, presedintele Asociatiei pentu Studii si Prognoze Economico-Sociale, Constantin Bostina.
Masurile BNR de limitare a creditului in valuta au avut efect negativ, este de parere presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania, Marian Milut.
In perioada 8 – 11 noiembrie, la Bucuresti, se desfasoara a doua editie a Forumului Financiar Sud-Est European, eveniment ce va cuprinde dezbateri pe teme precum piata de retail, solutii de finantare prin piata de capital, felul in care va arata piata financiar-bancara din Romania in 2006.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *