Stiri si noutati

MFA Mizil a fost prezenta cu succes la toate expozitiile interne si internationale de tehnica militara

Producator de masini si tehnica de lupta, MFA Mizil a dus in ultimii ani o politica activa de promovare atat a imaginii sale de companie moderna, cat si a noilor sale produse, similare ca performante si fiabilitate celor realizate de marii producatori de armament si tehnica militara – produse pe care le-a prezentat in cadrul fiecarei expozitii de tehnica militara organizata pe plan national si international. Astfel, pe plan intern, MFA Mizil a participat la toate editiile EXPOMIL organizate pana acum, respectiv in 1999, 2001, 2003, iar in plan international, producatorul roman de masini de lupta si tehnica militara a fost prezent la EUROSATORY ? Franta (in 2004), cat si la DSEi ? Marea Britanie. "Prin participarea la expozitiile interne si internationale de tehnica militara s-a reusit promovarea produselor realizate pe linie militara de catre MFA Mizil, impactul asupra potentialilor clienti fiind unul foarte bun", ne-a declarat Constantin Cazacu, directorul general MFA Mizil, care a precizat ca, in acest an, societatea pe care o conduce intentioneaza sa participe atat la EXPOMIL 2005, cat si la DSEi 2005, in Marea Britanie, cu ultimele noutati in materie de tehnica militara.

In cadrul editiei 2003 a EXPOMIL, standul MFA Mizil a avut ca subexpozanti firme de renume international cu care societatea colaboreaza, precum CATERPILLAR Inc, ENERIA, EUROSPIKE, RAFAEL Armament Development Authority Ltd, MOWAG AG si ELBIT SYSTEMS Ltd. Prin aceasta prezenta comuna s-a reusit prezentarea, in premiera, in Romania a unor vehicule, echipamente si sisteme de armament de ultima generatie, MFA Mizil propunand celor interesati o serie de solutii pentru dotarea Fortelor Armate Romane, a Fortelor de interventie speciale ale Jandarmeriei, a Trupelor de Graniceri sau Vanatorilor de Munte.

Elementul de atractie al standului MFA la EXPOMIL-2003 l-au constituit solutii tehnice si, in special, sistemul de arma RCWS destinat echiparii vehiculelor militare EAGLE III si IV – sistem de arma cu comanda de la distanta realizat in cadrul unui parteneriat creat intre MFA Mizil SA, RAFAEL Armament Development Authority Ltd si GENERAL DYNAMICS-MOWAG AG.

Sistemul de arma RCWS montat pe EAGLE i-a impresionat pe conducatorii Armatei

Cu ocazia editiei 2003 a EXPOMIL, MFA a efectuat si o demonstratie de tragere si mobilitate pentru vehiculul EAGLE III (varianta anterioara a celui actual – EAGLE IV) dotat cu sistemul de arma realizat in colaborare cu RAFAEL Armament Development Authority Ltd si GENERAL DYNAMICS-MOWAG AG. Desfasurata in poligoanele Cheile Rasnoavei si Cincu, la sfarsitul anului 2003, aceasta demonstratie a avut ca scop prezentarea conducatorilor Armatei Romane atat a vehiculului EAGLE III, cat mai ales a sistemul de arma RCWS, care echipeaza acest vehicul. "Dupa efectuarea demonstratiei in care atat EAGLE III, cat si sistemul de arma RCWS montat pe vehicul si-au dovedit fiabilitatea si eficienta in conditii de lupta, liderii Armatei Romane au avut numai cuvinte de lauda la adresa echipei de specialisti ai MFA pentru profesionalismul de care a dat dovada realizand integrarea sistemului de arma pe vehicul intr-un timp foarte scurt", si-a amintit Constantin Cazacu.

EAGLE IV este considerat cel mai bun vehicul din clasa blindatelor usoare

In legatura cu participarea la EXPOMIL 2005, editie care va avea loc in luna octombrie, Constantin Cazacu ne-a marturisit ca intentioneaza sa expuna in standul MFA ultima varianta imbunatatita si modernizata a vehiculului – EAGLE IV, realizat de GENERAL DYNAMICS – MOWAG AG.

Cu o greutate de pana la 7,6 tone, o sarcina utila estimata pana la 2400 kg si o putere a motorului de 250 CP, EAGLE IV reprezinta, in opinia specialistilor si expertilor militari, cel mai performant produs din clasa blindatelor usoare.

"Suprastructura de baza permite integrarea eficienta a modulelor suplimentare (incarcatura), a sistemelor de arma de calibru mic si mediu, precum si instalarea seturilor de protectie balistica si antimina. Aceasta face din EAGLE IV o platforma perfecta pentru diverse roluri de misiuni tactice, precum recunoastere, supraveghere, patrula de granita, comanda si control sau functii de politie militara", a precizat directorul general MFA Mizil.

EAGLE IV poate opera in cele mai dificile conditii

EAGLE IV este un vehicul ce poate fi transportat cu orice mijloc de transport – pe calea ferata sau pe apa, cu avioane C 130 si cu elicoptere CH-47D si CH-53E.

De asemenea, EAGLE IV poate efectua autoscoaterea si recuperarea vehiculelor similare, putand fi remorcat, la randul lui. Acest vehicul are capacitatea de operare atat in conditii de sosea, cat si pe teren accidentat, fiind astfel construit incat poate rezista la sarcina, socuri, vibratii si alte conditii defavorabile intalnite la mersul si operarea in teren accidentat.

EAGLE e construit pe o platforma cu osie dubla

Sasiul vehiculului EAGLE IV este o platforma cu osie dubla, actionata de un motor diesel cu injectie directa in sase cilindrii. Actionarea permanenta pe toate rotile este controlata de o cutie de viteze automata in 5 trepte, precum si de o cutie de viteze intermediara.

Totodata, EAGLE IV este echipat cu un sistem de franare cu antiblocare pe patru canale. In mod normal, modul antiblocare este activ, insa el poate fi inchis manual de catre conducator pentru mersul pe drum accidentat sau de tara.

Caroseria este proiectata ca o structura de corp sudata, din tabla de blindaj, de mare rezistenta – pe caroserie fiind inglobate accesorii pentru fixarea invelisului antischije, pe partea interioara si a tablei de blindaj suplimentar, in exterior.

EAGLE IV este echipat cu un sistem de arma de ultima generatie

Sistemul de arma care echipeaza acest vehicul ? RCWS ? reprezinta o solutie tehnica de ultima ora pentru sistemul de arma controlat de la distanta, pentru protectia echipajului si angajarea tintei. Acest sistem de arma asigura o precizie marita si posibilitatea montarii lui in apropierea oricarei trape.

Sistemul de arma RCWS are o serie de caracteristici definitorii si avantaje care il fac extrem de fiabil si manevrabil.

Principalele caracteristici ale RCWS, sunt greutatea specifica mica, ergonomia excelenta, posibilitatea de instalare usoara, actionare electrica si control de la distanta, ce usureaza operarea, dar si mod de operare manuala de rezerva, in caz de avarie, unghiuri joase de tragere cu arma, precum si inlaturarea in exterior a tuburilor goale de cartuse trase.

Totodata, sistemul de arma RCWS, care are gabarit si dimensiuni mici, prezinta o serie de avantaje notabile. Astfel, acest sistem de arma foarte performant ce asigura o protectie sporita pentru tragator, in acelasi grad ca si pentru echipaj si care nu prezinta nici un risc de gaz toxic, permite realizarea de operatiuni complete de la distanta, operatiuni ce pot fi duse la indeplinire cu aceeasi eficienta, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte.

De asemenea, RCWS ? sistem de arma dotat cu sistem de siguranta a focului si testare incorporata – are avantajul varietatii armelor pe care le poate utiliza (mitraliera de 7,62 mm sau 12,7 mm), existand in acelasi timp posibilitatea de a opera si din exterior, in mod manual. (D.P.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *