Stiri si noutati

MFA Mizil este una dintre societatile performante din Romania

La fel ca majoritatea organizatiilor reprezentative din intreaga lume, S.C. MFA S.A. Mizil a fost nevoita sa adopte rapid modalitati noi, evoluate, de orientare a activitatii in confruntarea cu schimbarile accelerate la care a trebuit sa se adapteze. De altfel, schimbarea este una din caracteristicile definitorii ale lumii contemporane ce se manifesta pe toate planurile, inclusiv la nivelul organizatiilor industriale, obligate sa-si reorganizeze frecvent activitatea daca vor sa ramana competitive.

Echipa manageriala a MFA Mizil a constientizat repede faptul ca privatizarea in sine (proces incheiat in mai 2003 cand Asociatia Salariatilor a cumparat, prin PAS, pachetul majoritar de actiuni) nu reprezinta, in totalitate, cheia succesului. Echipa condusa de directorul general Constantin Cazacu a inteles ca pentru a face fata ritmului accelerat al schimbarilor din interiorul intreprinderii, dar din mediul de actiune al acesteia (piata libera) ? schimbari determinate in principal, de progresul stiintific si tehnic contemporan, de competitia tot mai acuta manifestata pe piata de armament interna (in curs de internationalizare) si internationala – si pentru a reusi in scopurile propuse, privatizarea trebuie sustinuta de un efort managerial orientat in directia adaptarii continue la o piata tot mai pretentioasa si mai concurentiala.

"Misiunea societatii noastre trebuie sa devina realizarea in noile conditii geopolitice si economice (actuale si viitoare) a unor produse speciale (destinate domeniului apararii) si a unor produse civile (de conversie) cat mai performante (sub aspect tehnic) si competitive (sub aspect economic), care sa satisfaca atat cerintele MApN, cat si ale armatelor statelor aliate (in conformitate cu noua doctrina militara), precum si cerintele mereu crescande ale pietei, in general", spune Constantin Cazacu, director general MFA Mizil.

Toate intreprinderile isi doresc sa fie performante, dar putine ajung in aceasta pozitie. Pentru ca performanta presupune o conceptie fundamentata asupra strategiei de urmat, o gandire clara asupra a ceea ce trebuie facut si asupra modului in care trebuie facut, o buna cunoastere a cerintelor si a mecanismelor pietei.

Performanta presupune, insa si investitii – investitii in masini si echipamente moderne, in tehnologii de ultima ora, investitii in management, precum si in resursele umane.

O analiza a ceea ce s-a intamplat la S.C. MFA S.A. Mizil in ultimii doi ani demonstreaza o fericita intrunire a tuturor acestor cerinte, ceea ce explica, de altfel, de ce aceasta societate este astazi una dintre societatile performante din Romania.

In ultimii ani, MFA a fost restructurata integral

In urma investirii a aproximativ doua milioane euro au fost modernizate spatiile de productie si infrastructura, au fost achizitionate instalatii, echipamente si tehnologii noi, au fost introduse programe informatice si s-a asigurat pregatirea personalului la standarde internationale.

Ca urmare, intr-o perioada de doi ani, cifra de afaceri a societatii a crescut de trei ori, iar productivitatea muncii de doua ori.

Practic, in ultimii ani, MFA Mizil a fost restructurata integral, societatea prahoveana pastrandu-si obiectul principal de activitate, insa in acelasi timp diversificand intr-o masura importanta, dar directionata, gama de produse si servicii.

Planul de investitii urmareste 5 obiective principale

Un rol important in restructurare si retehnologizare l-a avut planul investitional.

Gandit pentru o perioada de cinci ani, intre 2003-2007, planul de investitii elaborat de conducerea MFA are in vedere atingerea catorva obiective considerate esentiale:

– realizarea obligatiilor de mediu cuprinse in programul de conformare;

– retehnologizarea si modernizarea principalelor capacitati de productie;

– reamenajarea si modernizarea spatiilor de productie si a zonelor administrative pentru imbunatatirea conditiilor de munca si a climatului social;

– proiectarea si prelucrarea asistata de computer a datelor;

– introducerea unui sistem informatic integrat de conducere si gestiune.

Defalcat pana in 2007, planul de investitii se deruleaza in 5 etape – etapele de realizare a planului de investitii fiind urmatoarele:

1. Investitii in modernizarea si reinnoirea echipamentelor de productie (in care intra: a) modernizarea si retehnologizarea capacitatii de fabricatie si modernizari masini si echipamente speciale; b) modernizarea capacitatii de reparatii masini speciale si motoare termice; c) modernizarea si retehnologizarea capacitatii de fabricatie piese de schimb si subansamble);

2. Investitii pentru realizarea programului de conformare la obligatiile de mediu.

3. Investitii pentru imbunatatirea conditiilor de munca si a climatului social;

4. Investitii pentru proiectarea si prelucrarea asistata de computer a datelor;

5. Introducerea unui sistem informatic integrat.

Echipamentele de productie au fost modernizate

Dupa cum ne-au declarat reprezentantii MFA Mizil, principalele realizari pe capitole din planul de investitii au fost urmatoarele:

– modernizarea principalelor hale de productie;

– realizarea sistemului si retelei de alimentare cu gaze naturale;

– modernizari ale echipamentelor speciale de productie (camera de vopsire si uscare, masini de prelucrat cu comanda numerica etc.);

– integrare compresoare industriale, instalatia de aer comprimat;

– instalatii de incalzire hale de productie;

– instalatie de filtroventilatie;

– amenajarea unui garaj pentru mijloacele de transport speciale, precum si achizitia de mijloace de transport;

– alte dotari pentru imbunatatirea procesului de productie (testere pentru verificarea functionarii echipamentelor speciale, aparate de sudura WIG si MIG-MAG, instalatii de taiere cu plasma, etc.).

Investitii pentru protectia mediului au fost facute conform cu obligatiile asumate

In aceasta etapa a planului de investitii s-au realizat toate obligatiile asumate de societate prin Programul de Conformare intocmit de Agentia Teritoriala de Mediu Prahova. Astfel, prin investitiile facute s-au eliminat noxele aparute in procesul de productie la bancul de rodaj motoare, s-au amenajat spatii pentru depozitarea deseurilor conform normelor, s-au betonat spatiile din jurul depozitului de carburanti si a depozitului de uleiuri uzate in scopul prevenirii scurgerii de produse petroliere in sol si s-a tratat solul pe o suprafata de aproximativ 400 mp in scopul eliminarii efectelor scurgerii produselor petroliere in sol. Nu in ultimul rand, toate spatiile de productie cu impact negativ asupra protectiei mediului au fost dezafectate.

Imbunatatirea conditiilor de munca constituie o preocupare permanenta

Conducerea MFA Mizil spune ca imbunatatirea conditiilor de munca pentru toti angajatii societatii a constituit o preocupare permanenta inca din anul 2000. Investitii facute in acest scop s-au concretizat in modernizarea tuturor pavilioanelor administrative si a spatiilor administrative ce deservesc halele industriale.

Totodata, a fost modernizata si cantina societatii unde servesc masa un numar de 400 angajati, prin reamenajarea celei existente si dotarea acesteia cu echipamente speciale moderne.

Prima retea de calculatoare a sistemului informatic integrat este functionala

Pentru imbunatatirea executiei lucrarilor personalului care isi desfasoara activitatea in domeniul proiectarii, proiectarii tehnologice si in cel economic, investitiile realizate in cadrul capitolului "Proiectarea si prelucrarea de date asistata de computer" s-au concretizat in realizarea unei prime retele de calculatoare din cadrul sistemului informatic integrat, in acest scop fiind achizitionate un numar de 20 computere performante.

De asemenea, s-au facut investitii si pentru proiectarea si implementarea sistemului de control antiefractie-monitorizare video – sistem care este destinat pentru controlul accesului personalului si autovehiculelor in incinta intreprinderii, pentru controlul accesului in spatiile cu regim special, pentru pontajul salariatilor si supravegherea cu camere de luat vederi a activitatii din halele de productie si spatiile de deservire.

In primii doi ani s-au investit circa doua milioane de euro

Pana in prezent, valoarea investitiilor realizate in primii 2 ani investitionali este de aproximativ 2 milioane euro, "investitia realizandu-se exclusiv din sursa proprie, respectiv cota parte repartizata din profitul net al societatii", dupa cum a subliniat Constantin Cazacu.

Directorul general MFA Mizil a precizat ca necesarul de investitii stabilit pentru toate etapele cuprinse in Planul de Investitii este de, aproximativ, 5 milioane euro. (D.P.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *