De la 1 ianuarie a.c., veniturile persoanelor fizice si profitul companiilor se impoziteaza cu o cota unica de 16%, impactul acestei reduceri a fiscalitatii asupra bugetului general consolidat fiind un minus de peste 35.000 miliarde de lei. Pentru a contracara efectele scaderii incasarilor bugetare, Guvernul a majorat de la 1,5% la 3% impozitul pe venitul microintreprinderilor, fiind mentinut si actualul nivel al CAS la 49,5%. Reducerea la 47,5%, prevazuta in Legea bugetului pe 2005 ar fi adus o diminuare a veniturilor bugetare cu circa 9.700 miliarde de lei.
Impozitul pe venitul din salarii se determina la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea unei cote de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala pentru luna respectiva, contributia sindicala, contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale, astfel incat la nivelul anului acestea sa nu depaseasca echivalentul a 200 euro.
Masurilor de eliminare a deducerilor economice acordate la impozitul pe venitul global – respectiv cele privind reabilitarea termica a locuintei (cel mult 15 milioane de lei pe an), asigurarile private de sanatate (cel mult 200 euro pe an) si primele de asigurare pentru locuinta de domiciliu – li se vor adauga si noi prevederi legale privind diminuarea evaziunii fiscale.
Dupa cum a anuntat ministrul finantelor, Ionut Popescu, lista actelor normative privind combaterea evaziunii fiscale va fi elaborata pana la finele lunii in curs.
Nu dispar nici fisele fiscale, care vor trebui completate de angajatori cu informatii privind calculul impozitului pe veniturile din salarii, pe intreaga durata de efectuare a platii lefurilor. De asemenea, platitorul de salarii va fi obligat sa pastreze aceste fise pe toata durata angajarii si sa transmita organului fiscal competent o copie a acestora, pentru fiecare an, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul fiscal expirat.
Pesoanele fizice care obtin numai venituri sub forma de salarii, pentru activitati desfasurate din Romania, venituri din investitii, pensii, din activitati agricole, premii sau jocuri de noroc, din alte surse cu impunere finala nu sunt obligate sa depuna declaratie de venit.
Have something to add? Share it in the comments.