Stiri si noutati

Mihai Bogza: Bancile mici vor fi mai putin atractive in urmatorii ani

Sansele de a obtine un pret bun din vanzarea actiunilor detinute la bancile de mici dimensiuni scad o data cu apropierea de momentul aderarii, cand institutiile de credit din UE vor deschide sucursale in Romania doar pe baza unei notificari, fara costurile unei achizitii si perioada de autorizare.

"Anul 2004 ar putea fi ultimul in care bancile din UE ar mai putea fi interesate de preluarea bancilor romanesti cu o cota de piata de aproximativ 1%, pentru ca nu vor mai considera oportun un cost suplimentar daca vin in Romania doar pe baza unei notificari catre BNR", a declarat viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, citat de Mediafax.

El a explicat ca, pana in prezent, preluarile au vizat fie obtinerea unei cote de piata, fie licenta care sa permita dezvoltarea ulterioara.

"Investitiile in cota de piata s-au materializat in cumpararea de banci de dimensiuni medii sau mari, cu o pondere semnificativa in ansamblul pietei", a adaugat oficialul BNR.

In acest gen de operatiuni se inscriu privatizarile de la BRD, Banc Post, Banca Agricola, la care se adauga tranzactia intre investitori privati pentru Banca Romaneasca.

"La preluarea de banci mici, cu sub 1% din piata si cu retea teritoriala redusa, banca investitoare dorea mai degraba sa evite pierderile de timp legate de obtinerea autorizatiei BNR. Altfel spus, era achizitionata mai curand licenta de functionare decat afacerea, care urma sa fie dezvoltata ulterior", a aratat Bogza.

Astfel de tranzactii au avut loc in cazul West Bank, Demirbank, Banca Bucuresti, International Commercial Black Sea Bank, Egnatia Bank sau Banca de Credit Pater si Banca de Credit Industrial si Comercial.

Pe lista bancilor care au o cota de piata de sub 1% si ar putea face obiectul unei preluari din partea unei institutii de credit din UE se regasesc Daewoo Bank, Libra, Romanian International Bank, RoBank, Carpatica, Nova Bank, Romexterra si Eurom Bank.

O a treia categorie de investitii in sectorul bancar romanesc a vizat deschiderea de sucursale sau filiale, pentru care este necesara autorizarea de catre BNR.

"Astfel de investitii au fost preferate de bancile care doreau sa evite problemele legate de preluarea unei entitati deja existente, cum ar fi restructurarea sau modificarea culturii institutionale", a mai spus viceguvernatorul BNR.

Citibank, ING, ABN AMRO, HVB, National Bank of Greece, Volksbank, Commercial Bank of Greece, Garanti Bank si Banca di Roma sunt prezente in Romania prin intermediul unor filiale sau sucursale.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *