Ministerul Agriculturii nu vrea sa tina seama de propunerea Autoritatii Nationale Sanitare-Veterinare (ANSVSA) privind interzicerea vanatorii in Delta Dunarii, ca masura impotriva aparitiei unor focare de gripa aviara. In urma cu cateva zile, reprezentantii ANSVSA au prevenit Ministerul Agriculturii ca riscul de transmitere a virusului este foarte ridicat in aceasta perioada, deoarece incepe migratia pasarilor. Din acest motiv, ANSVSA considera ca este necesara interzicerea vanatorii in Delta si in sapte judete din partea de est a tarii. Ministerul Agriculturii este, insa, de alta parere. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Vasile Lupu (foto), a declarat, ieri, ca pasarile migratoare din Rusia si Kazahstan, care ar putea avea gripa aviara, nu au ruta de zbor prin Romania. "Am verificat rutele pasarilor migratoare. Acestea au o ruta bine stabilita, pe care nu o schimba de la o zi la alta", a spus Lupu. Cu alte cuvinte, Ministerul Agriculturii nu are de gand sa opreasca vanatoarea, in ciuda tuturor avertismentelor. Oficialul Agriculturii a mai spus ca nu a primit nici o solicitare oficiala de interzicere a vanatorii din partea autoritatilor competente sau a unor organizatii neguvernamentale. In cazul primirii unei cereri de acest tip, ministerul va analiza oportunitatea masurii si va convoca Consiliul national de vanatoare. Insa o propunere de acest gen a venit deja de la ANSVSA.
Ministerul Agriculturii se contrazice
In ciuda pozitiei actuale, oficialii Ministerului Agriculturii cunosc foarte bine ca exista un risc mare de aparitie a virusului in partea estica a tarii si mai ales in Delta. Dovada sta faptul ca in urma cu aproape doua saptamani, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca Ministerul Sanatatii va incepe, in jurul datei de 1 octombrie, o campanie de vaccinare a populatiei din Delta Dunarii, dar si din zone precum Tulcea si Constanta pentru prevenirea aparitiei unor cazuri de gripa aviara. De asemenea, Flutur a mai precizat ca a fost constituit un comandament national, care include reprezentantii ai ANSVSA, Ministerului Sanatatii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor si Ministerul Justitiei. Tot ministrul a mai spus ca trebuie luate masuri pentru prevenirea aparitiei unor astfel de situatii, in conditiile in care "pasarile migratoare pot fi purtatoare ale microbului".
ANSVSA isi mentine pozitia
ANSVSA isi mentine punctul de vedere si sustine in continuare ca exista riscul aparitiei unor focare de gripa aviara din cauza pasarilor migratoare. "Noi ne-am facut datoria si am informat mai departe. Este punctul de vedere al serviciilor veterinare din Romania. Masura pe care noi am propus-o, cea a interzicerii vanatorii, este oportuna. Am facut o notificare catre Ministerul Agriculturii pe baza unor informatii obtinute in cadrul unor monitorizari zilnice, precum si a unor date detinute de organizatii mondiale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii", ne-a declarat Gabriel Predoi, director general in cadrul ANSVSA. Reprezentantii autoritatii erau acum cateva zile aproape siguri ca vanatoarea va fi oprita. "Riscul de transmitere al virusului este foarte mare in aceasta perioada", a spus Predoi, la inceputul saptamanii.
In prezent, in Delta se pot vana rate, gaste, garlite, lisite salbatice, porumbei si gugustiuci, specii pentru care au fost acordate autorizatii de vanatoare. Gripa aviara are un grad mare de contagiozitate si se incadreaza in categoria bolilor care necesita o monitorizare si o interventie rapida pentru reducerea numarului de imbolnaviri.
Have something to add? Share it in the comments.