Stiri si noutati

Ministerul Controlului va recupera patru miliarde de dolari pe an

Carmen Neacsu

Ionel Blanculescu vrea sa starpeasca evaziunea de la radacina

Marea evaziune si coruptia sunt cele doua tinte declarate ale actiunii de verificare fara precedent, declansate ieri de Autoritatea Nationala de Control (ANC), care va fi ajutata in acest demers si de Politia Economico-Financiara, Seviciul Roman de Informatii si Interpol. Ionel Blanculescu, ministrul ANC, spune ca finalitatea acestor controale desfasurate "in echipa" va fi atragerea suplimentara la bugetul statului, anual, a doua-patru miliarde de dolari, nivel la care este estimat ca se situeaza evaziunea.

Nu doar firmele care actioneaza in domeniile preferate de evazionisti au intrat de ieri in vizorul controlorilor, ci si institutiile implicate in constructia strazilor din Capitala. Luna viitoare va debuta pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), cu verificarile ANC, axate pe identificarea disfunctionalitatilor din sistem.

Flagelul numit evaziune fiscala

"Ne confruntam cu un flagel", a declarat ieri Ionel Blanculescu, seful ANC, care a spus ca, din estimarile sale, sumele evazionate anual in Romania se situeaza intre doua si patru miliarde de dolari. Acesti bani vor fi recuperati la bugetul de stat si vor fi directionati catre suplimentarea fondurilor pentru sanatate, invatamant si cultura si reducerea fiscalitatii. "Din punctul nostru de vedere, aceste valori sunt in acest moment evazionate, nu ajung la bugetul de stat si nu sunt directionate catre cultura, educatie sau sanatate", a precizat Blanculescu. El pune ca rata profitabilitatii declarate de agentii economici din Romania in 2002 este de "numai" 6,6%, la o cifra de afaceri de 80 miliarde de dolari. "Ajungem la concluzia ca, in tara noastra, profitul declarat de unii agenti economici este incorect, mascat, cel real fiind de trei ori mai mare. Un nivel pesimist mediu de profit este de 10-15%", a mai apreciat ministrul ANC.

Banii murdari ai crimei organizate

Presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, a declarat, la randul sau, ca datele institutiei pe care o reprezinta indica un nivel al economiei subterane de 25% din Produsul Intern Brut (PIB). In plus, Melinescu a afirmat ca aproape 80% din "banii murdari" care circula in Romania provin din fraude fiscale. Potrivit lui Melinescu, in 2000, totalul fondurilor ilicite descoperite a depasit un miliard de euro, nivelul acestora scazand la circa 700 milioane de euro in 2001. "Din analizele Oficiului rezulta ca aceasta infractiune este savarsita de crima organizata", cu predilectie. Rambursarea ilegala de TVA, transformarea sumelor rezultate in valuta, care este transferata in afara granitelor tarii, sunt unele dintre metodele folosite. Seful ONPCSB spune ca fondurile ilicite sunt folosite si pentru achizitionarea de bunuri de mare valoare. Au existat cazuri in care banii negri au fost folositi pentru participarea la privatizare, o tentativa in acest sens fiind cazul privatizarii Nitramonia Fagaras.

Clientii-fantoma ai caselor de schimb valutar

Jumatate din autorii fraudelor sunt cetateni straini, in randul acestora, cei mai multi fiind irakieni. Exista cazuri numeroase in care strainii folosesc acte de identitate false pentru a infiinta firme, multe dintre ele fantoma, a mai anuntat Melinescu. El spune ca o verificare efectuata la casele de schimb valutar impreuna cu Garda Financiara (GF) a scos la iveala faptul ca "adevaratii cumparatori de valuta sunt infractorii" si ca toti cetatenii trecuti in documente nu sunt de gasit in realitate.

Marian Pasulea, comisar-sef adjunct al GF, declarat ca, in iulie, institutia a verificat peste 17.300 de agenti economici, la 70% din acestia fiind constatate abateri. GF a stabilit, in urma acestor controale, obligatii de plata in valoare de 360 miliarde de lei. Dupa Pasulea, evaziunea fiscala se manifesta pregnant la nivelul impozitului pe profit si al impozitului pe salariu, situatie care este prezenta la multe dintre firme.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *