Stiri si noutati

Ministerul Finantelor spune ?adio? emisiunilor de titluri de stat pentru populatie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a suspendat temporar emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie, detinatorii acestora avand optiunea sa le rascumpere sau sa le transforme in depozite la termen, se arata intr-un comunicat al MFP. Masura a fost aprobata printr-un ordin al ministrului finantelor si a fost determinata de necesitatea extinderii maturitatilor titlurilor de stat si de disponibilul resurselor de finantare a deficitului bugetar pe 2005, se precizeaza in comunicat.

Titlurile de stat destinate populatiei aveau maturitati de trei luni si, respectiv, sase luni.

Potrivit comunicatului, prelungirea maturitatii titlurilor de stat in lei a fost asumata in acordul stand-by preventiv cu Fondul Monetar International.

Detinatorii de certificate de trezorerie vor putea opta pentru rascumpararea certificatelor la scadenta sau pentru transformarea acestora in depozite la Trezoreria Statului, operatiune care se efectueaza automat dupa expirarea perioadei de scadenta.

Rata dobanzii pentru depozitele la termen este de 12,5% pe an, iar pentru depozitele la vedere de 1,5% pe an. Dobanzile mentionate vor fi aplicate incepand cu 17 ianuarie 2005, se mai spune in comunicat.

In eventualitatea unor rascumparari masive de catre detinatorii certificatelor de trezorerie, Ministerul va lansa emisiuni de titluri de stat pe piata interbancara, mult mai lichida si care ofera maturitati superioare.

De altfel, Ministerul Finantelor a renuntat, in luna septembrie a anului trecut, la o serie de emisiuni de certificate de trezorerie cu discont pe tremen scurt, destinate bancilor comerciale, si a extins emisiunile de titluri cu scadenta la doi si trei ani. (D.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *