Stiri si noutati

Ministrul economiei recunoaste ca statul nu are nici o putere asupra Petrom

Claudia Botezatu

Guvernul nu are posibilitatea de a interveni in politica de preturi a Petrom, a declarat, ieri, Codrut Seres, ministrul economiei si comertului. Practic, austriecii de la OMV, proprietarul Petrom, stabilesc dupa cum vor preturile la carburanti. Astfel, intr-un mod total nejustificat, carburantii s-au scumpit in doua saptamani cu 3.000 de lei.

Guvernul este legat de mani si de picioare si in ceea ce priveste nivelul redeventelor datorate statului de catre Petrom pentru exploatarea perimetrelor petroliere.

Potrivit unei clauze prevazute in contractul de privatizare, modificarea redeventelor inainte de termenul de zece ani ar putea duce la plata unor despagubiri importante, de zeci de milioane de euro, a spus Seres.

"Personal, cred ca aceasta clauza este in defavoarea statului roman", a afirmat ministrul economiei. Acesta a precizat ca Ministerul Economiei(MEC) are doar doi din cei sapte membri in Consiliul de Administratie al Petrom, fara drept de veto. Politica de preturi a societatii nu intra in atributiile CA, deciziile fiind luate exclusiv de conducerea executiva. Prin aceasta declaratie, Seres a raspuns acuzatiilor fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, care a spus ca ministerul ar trebui sa intervina asupra politicii de preturi in conditiile in care are membri in Consiliul de Administratie.

Petrom, stat in stat

La inceputul anului, la scurt timp dupa ce OMV a luat in posesie Petrom, a fost introdusa o noua strategie comerciala care presupune ajustarea saptamanala a preturilor practicate la pompa, in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere.

Codrut Seres a afirmat ca statul poate lua, totusi, niste masuri fiscale. Ministrul a dat exemplul unor tari precum Ungaria, Polonia si Franta, care au luat astfel de masuri. Ungaria a decis sa reduca TVA in momentul in care pretul la benzina a depasit un euro, iar cel a motorinei 0,9 euro. Seres a precizat ca astfel de masuri fiscale raman la latitudinea primului ministru si a ministrului finantelor. In Romania, pretul a depasit de mult nivelul de un euro si cu toate acestea, abia de cateva zile autoritatile au inceput sa ia atitudine. In urma cu doua zile, presedintele Traian Basescu a cerut Consiliului Concurentei sa ia la puricat firmele din sectorul petrolier. Abia dupa aceasta interventie la cel mai inalt nivel, Consiliul Concurentei a realizat ca trebuie sa faca verificari in acest domeniu, chiar daca Petrom scumpeste in mod repetat carburantii inca din ianuarie. Consiliul nu a declansat vreo actiune nici cand conducerea companiei a anuntat ca in prima jumatate a anului, profitul a crescut de aproape sase ori pe baza majorarii preturilor la produsele petroliere. Numai in ultimele trei luni, pretul benzinei fara plumb a urcat cu 16,7%, iar in ultima luna cresterea a fost de 8,8%. Celelalte categorii de carburanti s-au scumpit cu procente asemanatoare. Litrul de benzina fara plumb se vinde in prezent in jurul a 37.000 lei.

Petrom foloseste majoritar titei romanesc

Faptul ca barilul de titei a ajuns la 70 dolari a constituit pentru Petrom o ocazie de a salta pretul carburantilor cu peste 2.000 lei. Insa, in ultimele zile, titeiul a ajuns la 65 dolari, iar Petrom nu a facut nici o miscare in vederea ieftinirii, ci a dictat o noua scumpire. Practic, politica Petrom este de a scumpi la fiecare crestere a pretului la titei, dar cand acesta scade nu se pune problema ieftinirii carburantilor. Insa, Petrom nu depinde de titeiul de pe piata mondiala, fapt care face ca scumpirile sa fie total nejustificate. Productia interna de titei acopera 40% din piata. In plus, conform declaratiilor ministrului Seres, pretul petrolului romanesc este de pana in 50 dolari. Mai mult, in cazul importurilor, platile se fac in avans, asa ca nu se poate explica scumpirea imediata a carburantilor. In mod obisnuit, ar trebui sa existe o marja de cel putin 30 de zile de la scumpirea titeiului pana la cea a carburantilor. Codrut Seres a spus ca se va intalni saptamana viitoare cu reprezentantii OMV pentru a discuta tema scumpirilor. Ministrul mai spune ca a fost informat de conducerea Petrom ca vor fi reduse preturile, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale ale petrolului.

In plin scandal, Petrom a decis sa ieftineasca benzina cu 1.000 de lei

In urma scandalului declansat, Petrom a decis, ieri, sa reduca pretul carburantilor cu pana la 1.000 lei (10 bani) pe litru in cazul benzinei si cu 900 lei (9 bani) in cazul motorinei. Pretul unui litru de benzina ECO Premium va fi de 36.300 lei (3,62 lei noi), cu 900 lei mai putin.

Aceeasi modificare va fi operata si pentru benzina Premium fara plumb, al carei pret va ajunge la 36.000 lei (3,6 lei noi). Pentru sortimentul Top Premium 99+ va fi realizata o reducere de 1.000 lei (10 bani) pe litru, pana la valoarea de 39.300 lei (3,93 lei).

Motorina Super Euro Diesel va fi mai ieftina cu sapte bani pe litru si va avea un pret de 3,33 de lei, iar Euro Diesel va fi comercializata la 3,23 de lei, cu noua bani mai putin decat in prezent.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *