Stiri si noutati

Ministrul finantelor considera ca interventiile la nivel inalt pentru facilitarea creditelor sunt "normale" si nu influenteaza decizia bancilor

Intrebat daca a sunat vreodata vreo persoana din conducerea unei banci pentru a solicita sa analizeze dosare de acordare a creditelor, Mihai Tanasescu a declarat ca a facut acest lucru, dar aceasta nu a influentat decizia bancii, dat fiind ca aceste institutii au norme interne foarte clare de creditare. "Zilnic, la nivelul conducerii Guvernului, vin diverse companii, diversi oameni, diverse asociatii care spun: "Vreau sa iau si eu un credit. Am afacerea asta. Puteti sa ma ajutati? Uite, vreau sa fac acest lucru cu el". Niciodata nu a intervenit cineva sa spuna: "Da-i aceluia un credit ca este frumos si cu sprancene". Poti sa dai un telefon si sa spui: "Primeste-l pe acela si vezi daca dosarul lui de credit este compatibil cu regulile tale interne si interesele tale. Iti permiti in mod legal sa-i acorzi un credit"", a explicat Tanasescu. El spune ca, din cele "doua sau trei telefoane" de acest gen pe care le-a dat, in doua cazuri creditele au fost angajate, in celalalt nu, pentru ca dosarul nu era corect. "Unele s-au acceptat pentru ca dosarele erau corecte, iar altele nu", a adaugat Tanasescu. Purtatorul de cuvant al PSD Bogdan Niculescu- Duvaz a aratat ca un prim-ministru sau un ministru poate sa constate ca exista o companie ce are o anumita premisa de dezvoltare sau poate sa serveasca unui interes social si poate sa solicite de la Eximbank o analiza in legatura cu aceasta.

Premierul Adrian Nastase a declarat, vineri, ca i-a propus presedintelui Eximbank, Mariana Diaconescu, sa studieze posibilitatea acordarii unui credit in valoare de circa doua milioane de euro societatii Hervil Ramnicu Valcea, producator de echipamente hidraulice. Creditul ar urma sa fie utilizat de catre societate pentru cumpararea unor noi echipamente de productie. Intrebat care este motivul pentru care intervine in favoarea unei firme private, Hervil SA, premierul a precizat ca este necesar ca autoritatile sa sprijine acele societati care isi pot falorifica produsele pe piata externa, contribuind, astfel, la cresterea exportului romanesc si ca Eximbank are datoria, ca banca de stat, sa sprijine exportul romanesc si orice firma care inregistreaza un export semnificativ.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *