Stiri si noutati

Ministrul Ionel Blanculescu: Vom elimina coruptia din randul vamesilor si al comisarilor financiari

Lidia Mailat

Unul dintre obiectivele majore ale Autoritatii Nationale de Control (ANC) se refera la eliminarea coruptiei din randul comisarilor financiari si al vamesilor, a declarat, ieri, la Brasov, ministrul controlului, Ionel Blanculescu. "Din pacate, mai sunt persoane cu indeletniciri ilegale, care lucreaza in sistemul de control. De aceea, vom face o curatenie generala in acest domeniu. Cu alte cuvinte, persoanele corupte vor disparea din Corpul de Control. In plus, in premiera in Romania, am elaborat un proiect de lege care va deveni operational la sfarsitul lunii noiembrie, ce prevede atragerea raspunderii civile a celor care se fac vinovati de evaziune fiscala. Daca pana acum acesti oameni erau arestati, acum vor plati cu propria avere, adica masina, casa sau alte bunuri persoanale", a explicat ministrul.

Cinci institutii trec in subordinea ANC

De astazi, cinci institutii vor trece in subordinea directa a ANC, a anuntat Blanculescu, precizand ca este vorba de Garda Financiara, Directia Vamilor, Inspectoratul de Stat in Constructii, Garda de Mediu si Corpul de Control al Guvernului. In plus, a mai spus ministrul, controalele pe care la primesc agentii economici nu se vor mai suprapune. "Mai multi agenti economici s-au plans ca primesc controale pe diferite sectiuni care se suprapun. Motiv pentru care am hotarat ca organele de control fiscal sa fie subordonate Ministerului de Finante, in timp ce Garda Financiara va fi subordonata ANC si va face numai controale inopinate si operative. Se va elimina si planul de amenzi. Amenda e eficienta, dar numai atunci cand situatia o impune. Nu trebuie sa se mearga pe principiul ca fiecare agent economic trebuie amendat pentru ceva. Echipele de control vor viza si indrumarea agentilor economici", a completat seful ANC.

Ghidul controlului si Codul de conduita

ANC va initia doua instrumente fiscale care se adreseaza atat agentilor economici, cat si controlorilor. Este vorba de "Ghidul controlului" si "Codul de conduita". Primul va contine un sumar al controalelor la care trebuie sa se supuna agentii economici si va aparea in "Monitorul Oficial", in cursul lunii noiembrie. "Codul de conduita", adresat inspectorilor de control, ii va familiariza pe acestia cu normele de conduita europeana in domeniu.

Motivatia duce la eficienta

Reprezentantii ANC sustin ca formula occidentala potrivit careia motivatia si controlul duc la eficienta trebuie aplicata rapid si in Romania. Cu alte cuvinte, un comisar al Garzii Financiare va primi un salariu corespunzator care sa-i motiveze activitatea. "Dupa parerea mea, un comisar ar trebui sa aiba un salariu intre 20 si 30 milioane de lei. In felul acesta, el va deveni incoruptibil. Deci un personal motivat si platit corespunzator poate deveni eficient. Un inspector care lucreaza intr-un domeniu ce are tangenta cu banii trebuie sa dea dovada de probitate morala si profesionala", sustine Blanculescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *