Stiri si noutati

Modelul de privatizare a PETROM va fi aplicat tuturor societatilor strategice din MEC

Marilena Dan

Ministrul economiei, Codrut Seres, a prezentat, ieri, in Parlament, principalele coordonate ale strategiei de accelerare a privatizarii si atragere de investitii pentru agentii economici din portofoliul MEC pentru acest an. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) are in portofoliu noua societati nationale, sase companii nationale, 51 societati comerciale, doua regii autonome, opt institute nationale de cercetare-dezvoltare. Totodata, agentii economici din portofoliul MEC detin 64 de filiale si au participatii la 108 de firme cu capital mixt. Potrivit strategiei MEC, privatizarea in domeniul energetic va tine cont de nevoia de capital necesar pentru modernizarea si dezvoltarea acestui sector, estimata la peste 10 miliarde de euro pana in anul 2015.

Tinta: capitalizarea firmelor de utilitati

Potrivit declaratiilor facute de ministrul Seres, MEC va urmari ca privatizarea marilor companii din sectoarele de utilitati publice sa se faca "cu dobandirea a cel putin 51% din pachetul de actiuni, iar la restul sectoarelor mergand pana la 100% din actiuni", decizia fiind luata pe baza analizei specifice fiecarei societati in parte, a rolului si impactului acesteia in economie. Obiectivul MEC este ca privatizarea sa conduca la capitalizarea societatilor comerciale de utilitati publice. "Se are in vedere ca obtinerea pachetului majoritar sa fie realizata prin metoda combinata de cumparare a unui pachet de actiuni si aportare de capital in societate pana la atingerea pachetului de actiuni de 51%", prevede strategia MEC pentru 2005. Nu in ultimul rand, se vizeaza atragerea de investitori strategici cu experienta, dar si promovarea unor structuri "green-field", in care aportul de capital sa fie asigurat de investitorul strategic, iar contributia societatii de stat sa fie, in general, sub forma de active. Potrivit lui Codrut Seres, vor fi utilizate metode transparente de privatizare, cu reguli clare si criterii stabilite in documente publice, cu respectarea regulilor concurentiale, evitandu-se transferul unui monopol de stat in monopol privat.

Privatizari prin vanzari de actiuni sau active

Privatizarile se vor putea realiza atat prin vanzarea unor pachete de actiuni, cat si prin vanzarea unor active care necesita investitii pentru a deveni viabile. Toate privatizarile vor fi monitorizate de guvern si de institutiile internationale (Banca Mondiala, FMI, Comisia Europeana).

Pana la sfarsitul anului 2006, va fi finalizata privatizarea intregului sector de distributie a energiei electrice si a gazelor naturale. In 2007, la momentul aderarii, piata romaneasca a energiei si a gazelor va fi deschisa in proportie de 100%. Reamintim ca in Romania cele doua piete au fost deschise gradual, incepand cu 2001. La 1 ianuarie a.c., gradul de deschidere a pietei de electricitate era de 55%, iar la gaze, de 50%.

Ce-si propune MEC in acest an

Intre tintele propuse pentru acest an se afla finalizarea procesului de privatizare a SC Electrica Banat SA si a SC Electrica Dobrogea SA, dar si a celor doua societati de distributie de electricitate, SC Electrica Moldova si SC Electrica Oltenia SA. Totodata, se va continua privatizarea filialei SC Electrica Muntenia Sud, in baza unei strategii ce va fi aprobata de guvern. Va fi initiat procesul de privatizare a celorlalte societati de distributie a energiei: SC Electrica Transilvania Nord, SC Electrica Transilvania Sud si SC Electrica Muntenia Nord, prin angajarea unor consultanti internationali, astfel incat intregul proces de privatizare in domeniul distributiei de energie sa fie finalizat in urmatoarele 18-20 luni. Salariatii, membrii consiliilor de administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la aceste societati vor avea dreptul sa achizitioneze pana la 10% din actiuni. De asemenea, se vor oferi spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital, pachete de actiuni nou-emise rezultate in urma unei majorari de capital, pentru pana la 10% din actiunile SC Electrica Transilvania Nord SA si SC Electrica Muntenia Nord SA, actiune urmata de listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a societatilor.

Actiuni rezervate pentru fostii proprietari

In sectorul termo, se vor reanaliza planurile de restructurare ale Teromoelectrica, inclusiv in ceea ce priveste inchiderile de capacitati, si vor fi realizate studii de impact si eficienta privind crearea de structuri mixte termo-hidro, "care sa faca atractiva societatea astfel creata la privatizare si care sa evite scurgerea de fonduri de la o structura la alta pentru acoperirea unor ineficiente descalificate de sistem". Se va continua privatizarea celor trei complexe energetice nou-infiintate, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, cu asistenta unor consultanti internationali. Totodata, va fi initiata privatizarea filialelor Termoserv, separat sau impreuna cu centrala pe care o deservesc.

Transelectrica va fi listata la BVB dupa derularea unei oferte publice initiale primare, oferind spre subscriere pachete de actiuni nou-emise, rezultate in urma unei majorari de capital, pentru pana la 10% din capitalul social. Se va initia privatizarea filialelor Transelectrica (SMART, FORMENERG, TELETRANS, ICEMENERG, ICEMENERG SERVICE). Nu in ultimul rand, 5% din actiunile Transelectrica vor fi rezervate pentru a fi oferite fostilor proprietari de imobile si terenuri nationalizate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Tot fostilor proprietari li se vor oferi 5% din actiunile ROMGAZ si TRANSGAZ si 20% din capitalul social al SC Baita SA Stei.

Cat priveste ROMGAZ, se are in vedere initierea procesului de vanzare a pachetului majoritar catre un investitor strategic, intr-un mediu concurential real, care sa evite situatia de monopol privat. Ca si in cazul Transelectrica, 10% din actiunile nou-create vor fi listate la bursa.

Ce societati vor mai fi privatizate

Potrivit strategiei MEC, in domeniul minier exista doua proiecte prioritare: exploatarea de Cupru Rosia Poieni – pentru care s-au primit scrisori de intentie – si Rosia Montana, pentru care solutiile de privatizare vor fi stabilite dupa finalizarea studiului de impact de mediu. Alte societati a caror strategie de privatizare – totala sau partiala – va fi stabilita in 2005 sunt SN Ape Minerale SA, SN a Sarii SA, Oltchim SA, Automobile Craiova, Iprochim SA, Foradex SA. Va fi continuata privatizarea filialelor ROMARM, dar si a societatilor Melana Savinesti si Plafar Bucuresti.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *