Guvernatorul BNR spune ca nu strica sa vada cum stau lucrurile "de cealalta parte a baricadei"
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, si-a manifestat intentia de a lucra in sectorul particular, "pentru a vedea cum stau lucrurile si de cealalta parte a baricadei". Afirmatia a fost facuta ieri, in cadrul seminarului "Predarea stafetei in lumea bancara", organizat de "Ziarul Financiar". Guvernatorul Bancii Nationale afirma ca o personalitate publica trebuie sa fie pregatita oricand "sa predea stafeta". In legatura cu posibilele destinatii in eventualitatea in care va renunta la actuala functie, Mugur Isarescu sustine ca nu are, inca, nici o propunere concreta, dar oricum nu isi face griji. "Imi doresc sa lucrez in sistemul privat, domeniul la care ma pricep foarte bine fiind cel al consultantei financiare", ne-a declarat guvernatorul BNR.
"Creditati, dar cu masura!"
Sistemul bancar autohton are un potential de dezvoltare foarte bun, sustine Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, datele preliminare arata faptul ca, in ultima luna, creditele in lei au crescut cu 5-6%, inclusiv datorita saltului inregistrat de creditele ipotecare. Totusi, guvernatorul BNR sugereaza bancilor comerciale "sa nu inchida ochii" atunci cand acorda creditele, in sensul de a nu sari peste anumite norme de prudentialitate bancara. "Nu spun ca in momentul de fata ar fi vreo problema, ci doar atrag atentia asupra posibilelor pericole", a spus Mugur Isarescu. Guvernatorul a mai adaugat ca bancile, in general, si cele romanesti in special, trebuie sa asigure un echilibru intre nevoia de creditare si prudentialitate. Astfel, acestea sunt obligate sa asigure protectie impotriva inflatiei, un castig pentru deponenti si, evident, un profit rezonabil pentru actionari.
"Bancile se vor specializa"
In ultima vreme se discuta tot mai intens despre posibilitatea concentrarii sistemului bancar prin reducerea numarului bancilor, fapt ce ar determina o siguranta mai mare. In legatura cu acest lucru, Mugur Isarescu a declarat ca nu este relevant numarul bancilor. In plus, piata oricum se va regrupa. "Vom avea banci specializate, care se vor concentra pe un anumit segment de piata. Este posibil ca acestea sa gaseasca o nisa in piata, pe care sa actioneze si sa aiba profit foarte mare, cu un volum mic. Bancile rigide, care nu se vor adapta la piata, vor disparea", a explicat Isarescu. Astfel, principale canale de penetrare sunt activitatea de retail si creditarea afacerilor.
BNR, furnizor de personal
In ceea ce priveste tema seminarului, respectiv predarea stafetei, Mugur Isarescu afirma ca, la nivelul Bancii Centrale, acest lucru deja s-a produs. Astfel, personalul Directiei "Piete de capital" a trecut, in proportie de 100%, in sectorul bancar privat. De asemenea, 80% din angajatii Directiei "Operatiuni de piata" au urmat aceeasi cale. "Acest fapt reflecta, indubitabil, valoarea experientei acumulate in cadrul BNR, cu atat mai mul cu cat 30% din cei care au plecat detin, acum, functii de conducere. Banca Centrala e o scoala si, in plus, da bine la CV", a afirmat Mugur Isarescu.
"Nu avem manageri"
Una dintre problemele de substanta prin care trece sistemul bancar o reprezinta lipsa managerilor de calitate, a afirmat, in cadrul aceluiasi seminar, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. "Problema e ca, desi avem specialisti de calitate, nu avem manageri pe potriva", a spus acesta. In ceea ce priveste "predarea stafetei in sistemul bancar, solutia pare a fi cea oferita de presedintele BCR, Nicolae Danila: "Predarea stafetei nu trebuie sa se faca intre generatii, ci intre mentalitati. Oricum, acesta este un proces continuu".
Criterii mai flexibile pentru sefii bancilor
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in vedere eliminarea prevederii potrivit careia persoanele din conducerea bancilor trebuie sa aiba pregatire economica, a mai spus Mugur Isarescu. "Consiliul de Administratie al Bancii Nationale va fi mai flexibil, dar nu indulgent. In lume exista bancheri foarte buni care sunt de profesie matematicieni sau ingineri", a afirmat acesta. Conform normelor emise de Banca Centrala, persoanele propuse pentru functia de conducator de banca trebuie sa indeplineasca si o conditie privind experienta profesionala in domeniul financiar-bancar.
Have something to add? Share it in the comments.