Stiri si noutati

Mugur Isarescu: Bancile trebuie sa mareasca dobanzile

Marius Guta

Decizia staff-ului bancii centrale face parte dintr-un set de masuri ce vizeaza introducerea unor "corectii fine" pentru incadrarea principalelor tinte economice in limitele stabilite pentru acest an. Este vorba, in principal, despre tinta de inflatie. Guvernatorul BNR a afirmat ca, desi scumpirea curentului electric va determina cresteri de preturi, inflatia nu va fi mai mare de 14%.

Credite de consum, mai scumpe…

Primul si cel mai semnificativ efect al deciziei de majorare a dobanzilor il reprezinta scumpirea creditelor. Astfel, analistii economici apreciaza ca imprumuturile bancare vor deveni mai costisitoare si, probabil, nivelul acestora va scadea. Autoritatile mizeaza pe faptul ca, in acest fel, se va domoli si ritmul exporturilor, ceea ce va determina o echilibrare a balantei comerciale. Cresterea dobanzilor la creditele bancare va afecta sute de mii de oameni. Explicatia este data de faptul ca pentru majoritatea covarsitoare a imprumuturilor, in special a celor in moneda nationala, dobanda este variabila.

… Si depozite mai profitabile

Pe de alta parte, exista si oameni care vor beneficia de pe urma cresterii dobanzilor. Este vorba despre persoanele care si-au constituit depozite bancare si care, in acest fel, vor incasa mai multi bani. In plus, autoritatile mizeaza pe faptul ca aceasta masura va convinge si pe altii sa-si plaseze economiile in banci. "Semnalam bancilor faptul ca suntem ingrijorati de nivelul economisirii. In ceea ce priveste cresterea creditarii catre populatie si economia reala acesta este un lucru bun daca se respecta normele de prudentialitate", a spus Mugur Isarescu. Acesta a avertizat bancherii ca se afla pe un drum periculos si trebuie sa respecte indicatorul "Atentie, radare!".

"Reforma e mai dificila intr-un an electroral"

Masurile anuntate au avut in vedere eliminarea "riscurilor potentiale" care pandesc economia romaneasca. Guvernatorul BNR s-a declarat de acord cu observatiile expertilor Fondului Monetar International aratand ca, in prezent, exista riscul unui dezechilibru macroeconomic, ca urmare a "triadei nefaste" reprezentate de cresterea creditului neguvernamental, majorarea nejustificata a salariilor si cresterea arieratelor. Isarescu a explicat ca masurile adoptate au un caracter "preventiv si proactiv", care sa preintampine o deteriorare a contului curent, rezultata din cresterea peste asteptari a importurilor si tendinta de calmare a evolutiei ascendente a exporturilor. "Nu putem lasa aceste dezechilibre sa se dezvolte intr-un an pre-electoral. Intr-un an electoral, corectiile sunt mult mai dificile", a adaugat Isarescu.

Eximbank, "luata la ochi"

Corectiile la care s-a referit guvernatorul BNR au in vedere si evitarea derapajelor de la tinta de inflatie. "Tinta de inflatie va fi atinsa, iar daca vom observa derapaje vom interveni. Vom monitoriza, de asemenea, si activitatea de creditare. Avem destule instrumente la indemana pentru a aduce bancile pe calea cea buna", a avertizat Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, una dintre bancile care trebuie aduse "pe calea cea buna" este Eximbank. Principalul repros are in vedere usurinta de care a dat dovada acesta in privinta sustinerii importurilor. "Eximbank a fost prea generoasa cu garantiile la importuri, drept pentru care vom avea o discutie cu ei", a spus guvernatorul BNR.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *