Stiri si noutati

Musetescu: "APAPS risca sa devina o agentie de "desprivatizare" "

Arpad Dobre

"Un numar ingrijorator de mare de intreprinderi privatizate anterior se intorc lunar la stat, in urma unor hotarari judecatoresti, iar Autoritatea pentru Privatizare risca sa devina o agentie de desprivatizare sau de reprivatizare", a declarat ieri presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu. El a precizat ca, in majoritatea cazurilor, investitorii fie nu mai pot plati datoriile asumate in momentul privatizarii, fie nu-si platesc ratele stabilite conform contractului de vanzare-cumparare.

APAPS – agentie post-privatizare

In alta ordine de idei, Musetescu a mentionat ca, incepand de astazi, sucursalele regionale ale APAPS vor fi desfiintate, marcand astfel finalizarea privatizarii in teritoriu. "Cei 57 de angajati ai sucursalelor vor fi disponibilizati fara a mai primi salarii compensatorii, dar vom pastra juristii acestor unitati, deoarece ei cunosc in amanuntime dosarele de privatizare ale societatilor din zonele respective si vor reprezenta statul in cazul litigiilor", a precizat Musetescu. El a spus ca desfiintarea sucursalelor regionale marcheaza primul pas in restructurarea si transformarea APAPS intr-o agentie de monitorizare postprivatizare, care va fi infiintata in primul semestru al anului viitor. Din peste 3.000 de societati care s-au privatizat in teritoriu, circa 22 se vor transfera la Sucursala Bucuresti, care nu se desfiinteaza.

Privatizari esuate

Cat priveste marea privatizare prin programul PSAL I, din cele 64 de societati cuprinse initial, pana la sfarsitul lui 2003 vor mai ramane de vandut sapte intreprinderi cu capital majoritar de stat , intre care CUG Cluj, Electroputere Craiova, UZTEL Ploiesti, Rulmentul Brasov si Rocar Bucuresti. "Vreau sa mentionez ca toate aceste societati, de-a lungul vremii au fost lansate la privatizare, dar am esuat in incheierea tranzactiilor: Electroputere, de doua ori, iar CUG, o data", a spus Musetescu. Cat priveste PSAL II, inceput la jumatatea acestui an, din cele 20 de societati cuprinse in acest program au mai ramas de privatizat 8.

Probleme nerezolvate

Printre problemele ramase deocamdata nerezolvate, Musetescu a mentionat-o pe cea legata de stabilizarea unor privatizari realizate anterior. Concret, o serie de investitori vin la APAPS si explica faptul ca nu pot face fata rambursarii datoriilor asumate. "De aceea, printr-un proiect pe care speram sa il aprobam pana la sfarsitul anului, incercam sa adecvam unele prevederi legislative, in dorinta de a revinde aceste societati dupa proceduri speciale, care sa ne asigure ca niciodata statul nu va mai reintra actionar in societati care au fost privatizate acum 5 sau 7 ani", a spus Musetescu. Alte probleme ale APAPS sunt legate de cele 10.120 de procese in care institutia este implicata, respectiv aproape 8.000 in care are calitatea de reclamant, plus alte peste 2.100 in care este parata.

Lichidare voluntara

Din cauza ca o serie de societati comerciale au inregistrat mari pierderi in 2003, la sfarsitul lunii ianuarie 2004 vor intra in lichidare voluntara, procedura prevazuta de Legea 31. "Credem ca aceasta este singura solutie pentru unele societati ca Republica, UTEPS, CM Bocsa. In urma analizelor pe care le vom face la inceputul anului urmator vom comunica lista acestor societati", a spus Musetescu. El a precizat ca, pana in prezent, Colegiul APAPS a aprobat programele de restructurare pentru 18 societati comerciale. Numarul angajatilor disponibilizati din aceste societati va fi intre 9.000 si 10.000 de persoane. "Unele privatizari sunt deosebit de dificile – Electronica, Rodipet, CS Resita, Faur, Umuc, Tremag. In cazul Rodipet, privatizarea a fost ingreunata si de datoriile mari, de peste 6 milioane de dolari, pe care aceasta societate le are fata de presa scrisa si fata de edituri. Noul proprietar al Rodipet va initia, probabil, negocieri cu reprezentantii trusturilor de presa, pentru esalonarea platii datoriilor" a spus Musetescu. El a mentionat ca pentru Cicalex Alexandria si Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" inca nu s-a cumparat nici un dosar de prezentare.

Negocieri cu salariatii BCR

Musetescu a precizat ca tranzactia prin care salariatii BCR vor prelua un pachet de 8% din capitalul social al bancii, operatiune care reprezinta cea de-a doua etapa a procesului de privatizare, va avea loc pana la sfarsitul lunii ianuarie 2004, iar actiunile vor fi vandute prin negociere directa catre Asociatia salariatilor bancii.

Potrivit APAPS, procesul de privatizare a BCR va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2006, perioada in care se va incerca identificarea unui investitor strategic puternic care sa participe la aceasta operatiune.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *