Indeplinirea normelor de igiena la standardele impuse de catre UE se dovedeste o sarcina de netrecut pentru 700 de unitati din industria alimentara, in cea mai mare parte abatoare. Termenul pana la care acestea pot sa remedieze situatia expira anul viitor, dar perspectivele sunt sumbre daca ar fi sa ne luam dupa ritmul constatat pana acum : nici 6% dintre acestea nu si-au imbunatatit situatia. Astfel incat acestea risca sa fie inchise definitiv.
Surprize pentru proprietarii fabricilor care proceseaza produse de origine non-animala se pot ivi si la evaluarea nivelului de conformitate a acestora cu standaredele europene de igiena.
Cresc pretentiile privind curatenia si amenzile
Pana atunci, urmeaza ca pana la finele acestui an sa fie identificate toate unitatile de procesare si conservare a legumelor si fructelor, de productie a uleiului si a grasimilor animale si vegetal, fabricilor de morarit , amidon, a bauturilor si unitatilor de patiserie, zahar si produse zaharoase. Identificarea acestora va fi urmata de verificarea gradului de indeplinire a normelor sanitare-veterinare obligatorii pentru toate unitatile pana la momentul aderarii la UE. Pe de alta parte, reprezentantii ANSVSA anunta majorarea amenzilor pentru cei care nu respecta legislatia din domeniu, o propunere in acest sens vizand aplicarea unei "penalizari" de 30 de milioane de lei vechi pentru cei care sunt surprinsi ca nu poseda acte de trasabilitate, in fapt documentele de sanatate si de provenienta a animalelor sacrificate sau comercializate. ANSVSA a inaintat deja Guvernului un pachet de masuri menita sa trasnpuna integral normele comunitare de igiena a alimentelor.
"Astfel, responsabilitatea primara pentru siguranta alimentelor, pe tot lantul alimentar, incepand cu productia primara , revine operatorilor din domeniu, incluzand pastrarea de documente si inregistrari referitoare la masurile implementate, pentru a controla riscurile si a proteja produsele primare fata de contaminare" a anuntat ieri vicepresedintele ANSVSA, Constantin Lupescu.
In plus, noile reglementari introduc obligativitatea implementariii unui sistem de management si control al sigurantei alimentelor, bazat pe rpincipiile HACCP (Analiza Riscurilor si a Punctelor Critice de Control) , in toate sectoarele de procesare si valorificare a produselor alimentare. ANSVSA va monitoriza saptamanal unitatile evaluate si va transmite lunar rezultatele Comisiei Europene.
Perspective sumbre
Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se asteapta ca cea mai mare parte a acestor fabrici si fabricute, care reprezinta circa 70% din totalul unitatilor existente in prezent, sa nu indeplineasca cerintele UE in momentul aderarii.
"Doar 5-6% din acestea au reusit sa treaca intr-o categorie superioara, iar estimarile pentru perioada urmatoare sunt asemanatoare" a precizatieri Gabriel Predoi, directorul general al Autoritatii. El a afirmat ca unitatile respective vor fi inchise daca nu vor incepe programe de restructurare si modernizare pana la 30 iunie 2006.
Pentru a scapa de inchiderea definitiva, aceste unitati pot sa-si reorienteze activitatea spre transarea carnii – care nu presupune cheltuieli foarte mari, sumele necesare putand sa fie obtinute prin programul SAPARD. Conditia este ca materia prima folosita sa provina de la abatoare autorizate, iar desfacerea sa aiba loc doar pe piata locala.
Inchiderea unitatilor neconforme standardelor nu va afecta activitatea din industria alimentara, intrucat acestea proceseaza cantitati mici in raport cu cele catalogate ca fiind deja in regula sau in curs de a fi in regula.
127 de unitati au fost deja inchise
Nerespectarea normelor de igiena a determinat ANSVSA sa inchida, in primele sapte luni ale anului, 127 unitati din industria alimentara, cele mai multe fiind abatoare, dupa cum a mai informat Predoi. Astfel, a fost oprita activitatea a 89 de abatoare, 33 unitati de procesare a laptelui, doua de procesare a carnii de pasare si trei de peste.
Potrivit datelor ANSVSA, la nivel national exista 1.327 de unitati in industria alimentara, dintre care 80 (grupa A) indeplinesc cerintele UE, iar 263 (grupa B) se vor conforma normelor comunitare pana la data aderarii. Alte 54 unitati (grupa C) beneficiaza de o perioada de tranzitie, iar 930 (grupa D) nu au programe de modernizare.
Have something to add? Share it in the comments.