Stiri si noutati

Noua Putere ii cauta prim-viceguvernatorului Florin Georgescu un alt loc de munca

Fostul lider PSD Florin Georgescu, numit in toamna anului trecut in functia de prim-viceguvernator al Bancii Nationale (BNR) ar putea fi nevoit sa-si caute, curand, un nou serviciu, intrucat postul sau ar putea fi restructurat. Surse bancare, citate de Mediafax, afirma ca actuala Putere intentioneaza sa modifice statutul BNR, ceea ce ar implica si reducerea numarului de viceguvernatori. Acest fapt ar fi consecinta directa a "externalizarii" activitatii de supraveghere bancara din cadrul BNR. Alte "capete" care ar putea cadea odata cu cel al lui Florin Georgescu sunt Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Mandatele acostora expira la jumatatea anului 2006, iar cel al lui Florin Georgescu in 2009. Mentionam ca si fosta putere a apelat la modificarea Legii BNR, pentru a-si putea instala reprezentantii in conducerea acestei institutii.

Vosganian: BNR nu va fi golita de substanta

Potrivit presedintelui Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Senat, Varujan Vosganian, citat de Medifax, activitatile de supraveghere bancara, a pietei asigurarilor si a pietei de capital ar putea fi efectuate, curand, de o singura institutie, care sa reuneasca cele trei autoritati de control. Senatorul PNL a mai spus ca actualul legislativ are in vedere discutarea unei variante privind comasarea activitatilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Departamentului de Supraveghere bancara din Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin infiintarea unei institutii de supraveghere consolidata a pietelor financiare.

"In opinia mea, supravegherea pietelor financiare trebuie unificata si ar trebui sa existe o singura autoritate de reglementare. Exista un anumit dezechilibru intre BNR, pe de o parte, si CSA si CNVM, pe de alta parte", a spus Vosganian. El a adus ca exemplu tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, actiune amanata de cativa ani din cauza unor reglementari diferite.

Varujan Vosganian a tinut sa precizeze ca scoaterea supravegherii bancare de la BNR va insemna "golirea de substanta" a bancii centrale. "Trebuie foarte clar inteles ca BNR va continua sa elaboreze si sa conduca politicile monetare", a aratat Vosganian.

Statutul BNR va fi schimbat

Supravegherea consolidata a pietelor financiare ar da posi-bilitatea actualei puteri sa-i schimbe din functie presedintii autoritatilor de reglementare din asigurari si piata de capital, arata Mediafax. Fara aceasta modificare, atat presedintele CSA, Nicolae Crisan, cat si presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, numiti in functie de PSD, nu vor putea fi inlocuiti inainte de mijlocul anului 2006, cand le expira mandatele. Mai mult, scoaterea supravegherii bancare de sub tutela BNR poate presupune si modificarea statului bancii centrale si reducerea numarului de viceguvernatori.

Potrivit unor surse bancare, prin aceasta miscare, noul legislativ ar putea urmari indepartarea lui Florin Georgescu din Consiliul de Administratie al BNR.

Georgescu, numit tot prin schimbarea legislatiei

In toamna anului trecut, Florin Georgescu a fost numit prim-viceguvernator al BNR, avand ca principal domeniu de coordonare supravegherea bancara, cu un mandat care expira in 2009. Numirea sa a fost facuta, de asemenea, tot prin modificarea statutului BNR, de catre fostul guvern PSD, care a dorit sa-si puna "oameni-cheie" in conducerea Bancii Centrale, inca din timpul in care detinea majoritate parlamentara. Aceasta intrucat mandatul fostului CA al BNR urma sa expire pe 18 decembrie 2004, dupa alegerile generale si, potrivit legii de la acea data, noii membri ai CA al BNR urmau sa fie numiti de Parlament. Georgescu l-a inlocuit din functie pe liberalul Mihai Bogza, responsabil pana la acea data cu activitatea de supraveghere bancara din cadul BNR.

Avantajele unui organism unic de supraveghere

Unificarea celor trei organisme de supraveghere ar duce, in opinia lui Vosganian, la costuri mai mici pentru operatorii din pietele financiare si la dezvoltarea unei strategii comune pentru cele trei segmente, mai ales intr-un an in care sectorul financiar trebuie sa faca fata unor intrari masive de capital.

"Romania va intra in criza de bani multi si ar fi bine ca sectorul financiar sa poata sa raspunda cu plasamente atractive la aceste fluxuri. De asemenea, o parte din cei 600 de milioane euro care vor intra in plus la persoanele fizice in urma reducerii fiscalitatii ar trebui atrasi in instrumente financiare pentru a nu afecta deficitul de cont curent sau tinta de inflatie", a mai afirmat Vosganian.

Senatorul PNL sustine ca estimarile pentru 2005 evidentiaza transferuri de la lucratorii romani din strainatate de doua miliarde de euro, in timp ce investitiile straine directe ar putea depasi trei miliarde de euro.Totodata, se preconizeaza ca liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei ar aduce in Romania fonduri speculative de aproximativ doua miliarde de euro. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *