Stiri si noutati

Noul minister, condus de Blanculescu, va functiona timp de patru ani

Intrebat care au fost ratiunile pentru care Guvernul a decis ca toate institutiile de control ale statului (AVAB, corpuri de control, Garda Financiara etc.) sa fie reunite intr-o structura unitara de control, condusa de seful AVAB, Ionel Blanculescu, premierul Adrian Nastase a declarat: "Am plecat de la ideea ca in multe ministere s-a creat o anumita simbioza intre activitatile propriu-zise si cele de control. Oamenii se cunosc foarte bine si atunci controlul este mai curand o continuare a catorva dintre activitatile mai mult sau mai putin eficiente. Sunt convins ca stiti la ce ma gandesc".

Nastase a subliniat necesitatea "intaririi echipei de control" si a cresterii responsabilitatii in privinta angajamentelor asumate. "Adeseori, ma intalnesc cu responsabili politici in strainatate si mi-e jena sa raspund in legatura cu anumite situatii extrem de ciudate din teritoriu, unde oamenii de afaceri straini sunt pur si simplu hartuiti in anumite proiecte", a declarat seful Guvernului. El spune ca noul organism de control nu va exista decat pana la integrarea in UE si ca, in timp, se va incerca si eliminarea paralelismelor intre institutii cu atributii asemanatoare, precum Garda Financiara (GF) si Politia Economica.

"Ideea este de a nu mai lasa oamenii de afaceri si cetatenii sa aiba sentimentul unei hartuiri sau a unor activitati nelegale sau la limita legii. In acelasi timp, cei care controleaza trebuie sa respecte legea, iar controlul sa fie necrutator", a spus Nastase. In acest sens, premierul a exemplificat taierile de paduri, activitate greu de controlat de autoritati.

La randul sau, ministrul finantelor ne-a explicat ca "GF, ca un corp inarmat, trebuie sa fie pe strada, nu sa fie opt ore la birou, sa efectueze control fiscal. Controlul fiscal este un prerogativ al MF. Si controlul vamal, si controlul GF se vor axa in principal pe problemele care exista si in America, respectiv un control inopinat, de comert. Controlul fiscal ramane in continuare de competenta MF", ne-a declarat Mihai Tanasescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *