Stiri si noutati

Numarul turistilor straini veniti in croaziera in Delta s-a dublat fata de anul trecut

Delta Dunarii isi castiga incet, dar sigur, locul meritat intre destinatiile preferate de turistii romani si straini. Astfel ca numarul vizitatorilor care aleg sa petreaca macar cateva zile de vacanta in Delta creste, o data cu cel al spatiilor de cazare. Evolutia cea mai spectaculoasa fata de anul trecut se inregistreaza la numarul vizitatorilor veniti in croaziera pe Dunare, de la Viena, care s-a dublat.

O croaziera Viena-Tulcea costa 3.000 euro

Fata de anul trecut, cand la Tulcea au acostat circa 80 de vase de croaziera ce veneau de la Viena, in acest an, numai din aceasta capitala europeana sunt asteptate circa 200 de astfel de ambarcatiuni. Pretul unei croaziere de sase-sapte zile este de circa 3.000 euro. Cornel Gaina, membru al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si unul dintre hotelierii serios implicati in Delta, ne-a declarat ca numarul turistilor veniti pe aceasta filiera se va dubla fata de anul trecut si va ajunge la 3.000. In acelasi timp, s-a majorat cu 10-15% si numarul turistilor romani care au ales Delta Dunarii pentru a-si petrece concediul sau macar o parte din el.

Peste 10.000 locuri de cazare

In Delta exista circa 10.500 locuri de cazare, majoritatea insa la particulari si pensiuni. ?Numarul turistilor din Delta a crescut, dar si locurile de cazare sunt mai numeroase. In acest an sunt disponibile aproximativ 10.500 locuri, fata de 10.300 in 2003?, declara Gaina. El spune ca, in acest moment, circa 80% din capacitatea de cazare din Delta este acoperita, procent ce va tinde, pana in septembrie, spre 90%. ?Intre 20 si 25% din numarul turistilor din Delta sunt straini, procent comparabil cu cel inregistrat anul trecut?, ne-a mai declarat Cornel Gaina. Tarifele practicate in Delta sunt la niveluri ceva mai ridicate decat cele de pe litoral. Astfel, o camera dubla la un hotel de trei stele, cu micul dejun inclus, costa echivalentul a 65 euro, in timp ce un apartament la o vila de trei stele costa circa 150 euro.

Vacanta pe hotel plutitor

In acelasi timp, la pensiunile de trei margarete, o camera dubla costa intre 40 si 50 euro, iar la cele de doua margarete, intre 15 si 30 euro. De remarcat ca majoritatea hotelurilor si pensiunilor practica tarife mai mari la finele saptamanii, atunci cand si cererea este mai mare. Particularii ofera camere si cu 500.000 de lei pe noapte. ?Tarifele sunt mai mari in Delta, pentru ca si costurile de exploatare sunt mai mari?, explica oficialul ANAT. Mai convenabila este achizitionarea unui pachet de servicii complete, care cuprinde, pe langa cazare si trei mese pe zi, transportul cu autocarul pana la Tulcea, precum si excursii zilnice cu barca sau salupa in mirifica Delta.

La categoria patru stele, un astfel de pachet cu sase nopti de cazare este cuprins intre 360 si 400 euro/persoana. O zi de vacanta pe un hotel plutitor de trei stele, cu pensiune completa – fiind asigurate taxe de acces si barci de agrement cateva ore pe zi, plus unditele si momelile pentru pescuit – costa, in medie, intre 40 si 80 euro, in functie de numarul de persoane. (Carmen Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *