Stiri si noutati

Ofertele de preluare a CEC trebuie depuse pana la sfarsitul lunii august

Investitorii interesati de preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) vor trebui sa depuna scrisorile de intentie la Ministerul Finantelor Publice (MFP), unicul actionar al CEC, pana la 31 august, potrivit anuntului de privatizare. MFP scoate la vanzare o participatie de pana la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, pretul fiind solicitat in euro si in numerar. Criteriile de preselectie impun ca investitorii sa fie institutii financiar-bancare de reputatie internationala, cu capital propriu de cel putin 1,5 miliarde de euro la finele anului 2004, cu rating de investitii. In cazul unui consortiu, cel putin unul din investitori trebuie sa indeplineasca aceste criterii, iar acesta trebuie sa reprezinte cel putin 51% din consortiu si sa cumpere cel putin 31% din actiuni.

Potrivit Mediafax, rezultatele procesului de preselectie vor fi anuntate cel mai tarziu la 9 septembrie. Investitorii preselectati vor avea acces la camera de date a bancii si vor putea depune ulterior ofertele finale, la un termen care nu a fost inca stabilit.

Ministerul isi rezerva dreptul de a solicita o a doua runda de oferte finale angajante imbuna-tatite de la primii doi ofertanti, daca diferenta dintre ofertele lor este mai mica de10%.

CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, care au atins la finele anului 2004, conform standardelor internationale IFRS, 52.052 miliarde de lei vechi (1,312 miliarde euro) si un profit net de 675 miliarde de lei vechi (17 milioane de euro). Cota de piata in functie de active a fost de 5,6%. Banca opereaza cea mai extinsa retea din Romania, cu un numar de 1.407 unitati si are circa 9.000 salariati.

Pana in prezent si-au manifestat intentia de a participa la privatizare banca franco-belgiana Dexia, Erste Bank si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich – ambele din Austria, Rabobank – Olanda, OTP – Ungaria si EFG Eurobank Ergasias – Grecia. Consultantul statului este banca de investitii JP Morgan. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *