Stiri si noutati

Oficialiii europeni lanseaza noi avertismente la adresa Consiliului Concurentei

Carmen Neacsu

Consiliul Concurentei a fost atentionat, ieri, de seful Delegatiei Comisiei Europene (CE) la Bucuresti, Jonathan Scheele, si de ambasadorul Germaniei in Romania, Wilfried Gruber, sa puna piciorul pe acceleratie si sa adopte o atitudine proactiva in domeniul concurentei si ajutorului de stat, pentru evitarea activarii clauzei de salvgardare. Scheele a cerut explicit Consiliului "sa fie mai activ" atat in ceea ce priveste inspectiile si controalele neanuntate si sa procedeze la mai multe notificari.

Mai multe controale inopinate

"Consiliul Concurentei are potential sa fie si mai activ, avand parghii care pot fi folosite pentru a crea surprize de genul unor controale inopinate", a spus Scheele. El a catalogat drept "relativ buna" legislatia din domeniul concurentei, dar a atras atentia ca aceasta trebuie sa fie aplicata. Oficialul CE a atentionat toate institutiile autohtone implicate in gestionarea problemelor de concurenta ca activitatea lor va fi analizata cu atentie in cadrul Raportului de tara, care va fi prezentat in luna octombrie. "Este prea devreme sa stim sigur ce va spune CE in luna octombrie, insa va spun sigur ca vor fi recunoscute progresele inregistrate, asa cum lipsa progreselor va fi criticata", a spus Scheele. El a amintit ca, dupa aderare, CE va putea incepe investigatii proprii privind ajutoarele de stat susceptibile de incalcare a legislatiei. "Nici o masura care va avea efecte negative dupa aderare nu va fi tolerata. Din pacate, trebuie sa va spun ca nu va veti putea odihni sau relaxa dupa prezentarea Raportului de tara", a mai spus Scheele.

Nici ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, nu a uitat sa aminteasca importanta capitolului Concurenta pentru Raportul de tara si pentru perioada de dupa. "Consiliul Concurentei a facut multe progrese si si-a imbunatatit activitatea, insa tarile membre si UE asteapta mai multe de la aceasta institutie. Consiliul Concurentei trebuie sa devina mai proactiv privind ajutoarele de stat care nu corespund regulilor europene", a declarat Gruber. Institutiile cu atributii in domeniul concurentei "trebuie sa ia foaste serios acest mesaj, pentru ca este un element important care va fi luat in considerare la Raportul de tara din octombrie 2005", a spus Gruber. Astfel ca Germania va respecta calendarul integrarii stabilit pentru Romania si Bulgaria, cu conditia ca toate temele impuse celor doua state sa fie respectate, a mai punctat ambasadorul Germaniei.

CE nu va inchide ochii

"Suntem constienti ca tara noastra trebuie sa inregistreze, in perioada urmatoare, pana la momentul aderarii, un nivel ridicat de performanta in acest domeniu", cu atat mai mult cu cat "CE nu va acorda clementa cu privire la respectarea tuturor obligatiilor asumate", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. El a afirmat ca politica institutiei in domeniul concurentei si al ajutorului de stat poate fi imbunatatita. Berinde spune ca institutia pe care o conduce a devenit mai "proactiva" si a amintit astfel de faptul ca in acest an au fost deschise 16 investigatii din oficiu in domeniul ajutorului de stat, fata de cele 5 investigatii din 2004. In domeniul antitrust au fost deschise 33 de investigatii, din care 4 din oficiu. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, cea mai grea misiune a institutiei este procedura de notificare a ajutoarelor de stat, care, daca nu intrunesc regulile europene, vor trebui returnate.

Decizie contestata

Carpatcement a achitat amenda in valoare de 31,32 milioane lei (313,2 miliarde lei vechi) primita din partea Consiliului Concurentei pentru constituirea, alaturi de companiile Holcim si Lafarge, a unui cartel pe piata cimentului, contestand insa in instanta aceasta decizie. "Holcim si Carpatcement au platit amenzile, Lafarge – nu. (…) Decizia a fost atacata in justitie de Lafarge si de Carpatcement", a declarat Mihai Berinde.

La finele lunii mai, Consiliul Concurentei a finalizat investigatia de pe piata cimentului initiata in 2001 si a sanctionat principalii producatori de ciment -Carpatcement, Lafarge si Holcim – cu amenzi de 28,5 milioane euro, in principal pentru ca au constituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor pe piata interna. Companiile au reactionat, afirmand ca nu sunt de acord cu aceasta decizie.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *