Stiri si noutati

OMV contribuie cu 830,6 milioane euro la majorarea capitalului Petrom

Grupul austriac OMV va subscrie, pentru a ajunge la o participatie de 51% din actiunile Petrom, un numar de 15,8 miliarde actiuni in valoare totala de 830,6 milioane euro, se arata intr-un comunicat remis de SNP Petrom, citat de Mediafax. Pentru OMV, numarul maxim de actiuni ce puteau fi subscrise a fost hotarat de actionarii Petrom la 16,3 miliarde actiuni, ceea ce insemna o valoare de totala de 856,19 milioane euro, cu 26 milioane euro peste suma actuala. Volumul final a fost determinat insa de subscrierile actionarilor minoritari, care au atins doar 64% din plafonul stabilit. Potrivit unui comunicat al Petrom remis Bursei de Valori Bucuresti, actionarii minoritari au subscris 843,7 milioane actiuni noi, in valoare totala de 1.576 miliarde lei si 5,4 milioane euro. Nivelul maxim admis pentru dreptul de preferinta al actionarilor minoritari era de 1,303 miliarde actiuni. Din volumul inregistrat, aproape jumatate din noile actiuni au fost subscrise de 65 persoane nerezidente (376,7 milioane actiuni), in timp ce 3.128 de rezidenti au avut o contrbutie de 457,9 milioane actiuni. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va intra in posesia a 1,134 miliarde actiuni prin conversia unei creante de 73 milioane dolari. De altfel, BERD este singurul actionar care subscrie pana la numarul maxim alocat, asigurandu-si astfel o participatie de 2% din capitalul social al Petrom. Numarul total de actiuni care va fi inregistrat la sfarsitul operatiunii de majorare a capitalului va fi de circa 56 miliarde, fata de 38,210 miliarde in prezent. OMV va detine 28,5 miliarde actiuni, corespunzator unei participatii de 51%. Pachetul detinut de Ministerul Economiei se va reduce la 45,5%.

Salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze actiuni in limita a 8%, pachet care va fi cumparat ulterior, la acelasi pret cu OMV. Capitalul social al companiei va creste cu 17.790 miliade lei (circa 433 milioane euro). Potrivit sursei citate, hotararea finala privind anularea actiunilor nesubscrise, majorarea capitalului social si modificarea structurii actionariatului urmeaza sa fie adoptate de catre Consiliul de Administratie al Petrom, dupa indeplinirea conditiilor pentru prefinalizarea privatizarii, inclusiv aprobarea legii privind acest proces de catre Parlament.

Senatorii au aprobat privatizarea Petrom

Plenul Senatului a aprobat, la inceputul acestei luni, proiectul de lege privind privatizarea Petrom. Actul normativ va fi transmis spre dezbatere Camerei Deputatilor, care are calitatea de Camera decizionala.

In luna iulie a acestui an, OMV a semnat cu autoritatile romane un acord privind preluarea a 51% din actiunile Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania. OMV a achizitionat de la stat 33,34% din Petrom pentru 669 milioane euro.

Pentru majorarea de capital, operatiune prin care OMV va ajunge la 51%, grupul austriac va mai achita 830,6 milioane euro. Transferul dreptului de proprietate asupra Petrom va avea loc la inceputul anului 2005. (S.E.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *