Regia Nationala a Padurilor (RNP) va infiinta o noua directie care se va ocupa de administrarea celor 16 din cele 17 parcuri nationale si parcuri naturale constituite pana in prezent, precum si de cultura vanatului si de relatiile interne si internationale, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Ion Dumitru, directorul general al regiei. "Desi RNP a solicitat administarea tuturor celor 17 parcuri, comisia de evaluare din Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM) a decis sa incredinteze regiei doar 16 parcuri, mai putin Parcul National Ceahlau, pentru care RNP a inaintat deja o contestatie", a mentionat Dumitru. Pentru noua structura, RNP va angaja 259 de persoane, urmand ca pana la finele acestui an, numarul personalului cu atributii exclusive in acest domeniu sa ajunga la 149, din care 45 vor fi agenti de teren.
Bugetul alocat – 2,3 milioane USD
Bugetul alocat pentru administrarea parcurilor se cifreaza la 2,3 milioane de dolari, din care 1,8 milioane de dolari reprezinta suma alocata salariilor si celorlalte drepturi salariale pentru personalul din structurile de administrare. "De asemenea, RNP va pune la dispozitia noii structuri, in maximum sase luni, echipamentele si utilitatile necesare, respectiv cate doua masini de teren pentru fiecare parc, computere, imprimante, aparate de fotografiat si camere video, telefoane, corturi etc.. Pentru 11 parcuri care nu au inca sedii destinate exclusiv functionarii structurilor de administrare, regia va pune la dispozitie spatii sau va construi altele noi", a mai spus Dumitru.
Cele 17 parcuri nationale si parcuri naturale legal constituite pana la aceasta data sunt Domogled-Valea Cernei, Retezat, Cheile Nerei-Beusnita, Muntii Rodnei, Cheile Bicazului-Hasmas, Ceahlau, Calimani, Cozia, Piatra Craiului, Semenic-Cheile Carasului, Muntii Macinului, respectiv parcurile naturale Portile de Fier, Apuseni, Bucegi, Gradistea Muncelului-Cioclovina, Balta Mica a Brailei, Vanatori-Neamt.
Continua impadurirea terenurilor degradate
RNP continua si anul acesta impadurirea terenurilor degradate, ca o componenta a gospodaririi durabile a resurselor forestiere nationale. Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare, prin contractul de vanzare-cumparare semnat cu RNP privind reducerea de emisii CO2, va plati RNP-Romsilva un pret unitar de 3,6 USD/t CO2 stocat, valoarea totala a contractului fiind de 3.077.946 de dolari.
Data terminarii contractului este de 31 decembrie 2020.
Terenurile care fac obiectul contractului sunt constituite din suprafete preluate de la Agentia Domeniilor Statului (4.814 ha) si din suprafetele situate in Insula Mica a Brailei ( 1.219 ha) preluate inainte de 2002 insumand in total 6.033 ha de impadurit. "Impadurirea terenurilor in cauza a inceput in anul 2002, cand s-au plantat 917 hectare si a continuat in 2003 cand au fost realizate impaduriri pe 2.590 hectare. Potrivit graficului prevazut in Planul de Implementare a proiectului, pana la finele anului trecut s-au efectuat lucrari de impadurire pe suprafata de 3.505 hectare", a mai spus seful RNP. Pentru anul 2004 sunt programate a se impaduri 1.663 hectare, urmand ca diferenta de 863 hectare sa se realizeze in anul 2005, care este termenul- limita prevazut in contract pentru intreaga suprafata de 6.033 hectare.
Have something to add? Share it in the comments.