Stiri si noutati

Pensii ocupationale

Marius Guta

Continuam prezentarea schemelor de pensii ocupationale. Astfel, furnizorul unei scheme facultative de pensii ocupationale poate fi:

  • o societate de pensii care administreaza un fond de pensii ocupationale, care a primit o licenta in conformitate cu prezenta lege;
  • o societate de asigurari care detine o licenta valabila pentru a desfasura activitati de asigurari de viata in conformitate cu legislatia privind asigurarile.

Furnizorul unei scheme facultative de pensii ocupationale colecteaza contributiile de la platitori, le investeste si plateste pensii ocupationale participantilor, dupa pensionare, sau beneficiarilor acestora, in urmatoarele conditii:

  • nu inainte de implinirea varstei de 50 ani, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 70 ani;
  • daca au fost platite contributii pe o perioada de minimum cinci ani;
  • in caz de deces sau de invaliditate.

Un furnizor poate furniza una sau mai multe scheme facultative de pensii ocupationale.

Pensia ocupationala reprezinta suma in numerar platita periodic sau in alte modalitati prevazute in schema facultativa de pensii ocupationale unui participant la acea schema dupa pensionare, adi-tional si complet distincta de beneficiile furnizate de sistemul public de pensii.

Furnizorul de pensii ocupationale este furnizorul schemei facultative de pensii ocupationale sau o alta societate comerciala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  • este o societate pe actiuni inmatriculata in Romania;
  • are un capital social minim egal cu valoarea specificata in reglementarile comisiei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *