Stiri si noutati

Pensiile si indemnizatiile se vor majora de la 1 iunie

Laurentiu Solomon

Pensionarii constituie, poate, punctul fragil al politicii si bugetului social, mai ales in conditiile in care raportul dintre populatia activa si aceea a persoanelor beneficiare de una dintre formele de pensie inclina, cu mult peste media europeana, in favoarea ultimei categorii. Avand cu totul alte necesitati financiare (medicamente, tratamente, alimentatie speciala), numeroasa armata a pensionarilor este, in multe cazuri, in situatia de a-si restrictiona sau elimina o seama importanta din aceste nevoi, totul limitandu-se in parametrii unei pensii, de multe ori, departe de decenta. De aceea, in masura posibilitatilor financiare si in virtutea prevederilor legislative, trimestrial, pensiile sunt supuse unei indexari menite a atenua socul inflatiei si al tranzitiei.

Cuantum- limita

In acest spirit al protejarii puterii de cumparare a pensionarilor, incepand cu data de 1 aprilie 2001, cand a intrat in vigoare noua Lege a pensiilor, potrivit prevederilor respectivului act, s-a stabilit actualizarea valorii unui punct de pensie prin indexari trimestriale cu un procent care sa acopere cu pana la 100%, in masura posibilitatilor financiare, rata inflatiei. Astfel, in luna iunie, pensionarii vor beneficia de aceasta prevedere legislativa, motiv pentru care, prin hotarare de Guvern, s-a decis actualizarea valorii punctului de pensie cu 2%, asa incat valoarea acestuia va deveni 2.759.141 lei.

Plafon maxim

De asemenea, in baza aceluiasi act normativ, indexarea cu 2% urmeaza sa se aplice pensiilor din sistemul public ale caror cuantumuri nu depasesc valoarea de 13.525.200 lei, aceasta reprezentand echivalentul in lei, la 31 mai a.c., a unui punctaj mediu anual de 5 puncte. Mai precis, cele doua procente nu se vor aplica pensiilor ce depasesc valoarea de 13.525.200 lei.

In acest sens, prin indexarea lunii iunie, pensia medie a pensionarilor proveniti din sistemul pensiilor de stat va fi de 2.250.000 lei, in timp ce pensia pentru limita de varsta cu vechime completa de munca va creste la 3.084.000 lei. In schimb, in cazul pensiilor militare de stat stabilite in baza Legii nr. 164/2001 pentru cadrele militare trecute in rezerva sau retragere pana la data de 29 februarie 2004, procentul de indexare va fi de numai 1,5%.

Efort financiar de 225 miliarde de lei

Totodata, propunerea MMSSF, insusita prin hotarare de Guvern, cuprinde si indexarea cu 2% a pensiilor, IOVR, precum si a setului de indemnizatii. In aceasta categorie se regasesc indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatia de maternitate, precum si pentru ingrijirea copilului bolnav, din a 91-a zi de concediu de maternitate, respectiv concediu medical, acordate persoanelor care au indeplinit anterior lunii iunie 2004 sau in cursul acestei luni conditiile prevazute de lege si ale caror cuantumuri nu depasesc valoarea de 23.046.000 lei. Tot o crestere de 2% va fi aplicata si indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau a copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, din a 91-a zi de concediu pentru cresterea copilului si a caror limita nu depaseste 7.682.000 lei. Cum respectivul procent de 2% va fi aplicat si indemnizatiilor primite de fostii prizonieri de razboi, deportati, persoane persecutate care sunt stabilite de legile nr. 118/90, 189/2000, 49/91si 44/94, tot acest efort bugetar este estimat la circa 225 miliarde lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *